Карамел с кашу

Карамел с кашу

Начин на приготвяне:

1. Залейте стафидите с вряла вода и ги оставете за 15-20 минути.
2. Сложете ядките сурово кашу и ги запечете до златисто на 200 градуса.
3. Сипете сметаната в тенджера и я оставете да заври заедно с меда.
4. В друга дълбока тенджерка с дълга дръжка карамелизирайте захарта, като сипете първо 1/3 от захарта. Въртете леко съда и щом се разтопи захарта, добавете следващата 1/3 захар. Карамелът трябва да има тъмнозлатист цвят.
5. Прецедете и подсушете стафидите. Нарежете запечените ядки и портокаловите корички.
6. Излейте врялата сметана при карамелизираната захар. Сместа трябва да ври при температура 122 градуса, измерете с термометър. Дръпнете от котлона и добавете нарязаните ядки, портокалови корички и стафиди. Разбъркайте.
6. Намаслете правоъгълна форма 21х30 см с минимална височина от 2 см. Постелете дъното и стените на тавичката с хартия за печене. Поставете лист бяла вафлена хартия /ядивна хартия/ на дъното на тавичката.
7. Бързо излейте карамелената смес в тавичката и я разпределете равномерно. Оставете сместа да престои в продължение на 1 ден.
8. Разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте.
9. Нарежете втвърденият карамел с ядки на еднакви правоъгълничета. С помощта на вилица потапяйте долната част на всяко правоъгълниче в шоколада. Подредете бонбоните върху хартия за печене и ги оставете за 10-15 минути да изсъхнат.

Продукти

  • 25 г стафиди
  • 250 г сурово кашу
  • 400 г захар
  • 200 г мед
  • 200 мл течна сметана
  • 50 г захаросани портокалови корички
  • 400 г натурален шоколад
  • 1 лист кулинарна ядлива хартия

Свързани рецепти