Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете патладжана. Разрежете го на две, продупчете го на няколко места от вътрешната страна и го поръсете със сол. Оставете го в цедка за 30 минути. След това го измийте, подсушете и го нарежете на едри кубчета.
2. Нарежете трите вида чушки на кубчета. Обелете стъблата селъри и ги нарежете на кубчета. Доматите нарежете на осминки. Лукът и чесънът обелете и нарежете на едро.
3. Загрейте олиото или зехтина в дълбок съд и запържете лука, чесъна и селърито. Щом леко омекнат, добавете кубчетата патладжан. Разбъркайте. Добавете доматите и оставете зеленчуците да се свият леко.
4. Добавете чушките, маслините и каперсите. Овкусете с оцет, захар, сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете съда. Оставете ястието да ври на тих огън 10 минути.
5. Сервирайте капоната топла или студена.

Продукти

  • 5 домата
  • 1 патладжан
  • 1 глава лук
  • 2 стъбла селъри
  • 1 с.л. захар
  • 140 мл олио
  • 2 червени чушки
  • 2 жълти чушки
  • 2 зелени чушки
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 1 скилидка чесън
  • 12 черни маслини без костилки
  • 1 с.л. каперси
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти