Къпкейкчета с букви

Къпкейкчета с букви
Предаване: Пекарната на Рудолф: Малките пекариГледайте в: Вторник, 18 май от 13:00 | Вторник, 18 май от 13:30

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°C. Поставете хартиените кошнички в гнездата на форма за мъфини.

2. Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Добавете захарта и солта и разбъркайте. Налейте млякото, олиото и яйцето. Разбъркайте добре с шпатула до получаване на гладка и хомогенна смес.

3. Напълнете хартиените кошнички до ¾ от обема им. Печете по средата на фурната, за 25 минути.

4. За сладкарския крем отделете 2 с.л. прясно мляко, а останалото сипете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете да заври на слаб огън. Междувременно в купа разбъркайте жълтъците със захарта, брашното и студеното мляко до гладка паста. Изсипете горещото мляко върху сместа с жълтъци, при непрекъснато разбъркване. Пресипете сместа в тенджерката и върнете котлона. Разбърквайте с телена бъркалка в продължение на 2 минути, на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в предварително изплакната със студена вода чиния или купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това го поставете в хладилник.

5. В голяма купа сложете мекото масло, студения сладкарски крем и пудрата захар. Разбийте с помощта на миксер за около 10 минути. Трябва да се получи гладък и пухкав крем. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.

6. Шприцовайте по една точка ванилов крем върху всяко кексче.

7. Отделете 1/3 част от марципана и към нея добавете куркумата. Омесете докато марципанът придобие равномерен жълт цвят. Останалият марципан омесете със сока от червено цвекло. От жълтия марципан изрежете кръгчета с накъдрени краища. С помощта на шаблони за букви направете различни букви от азбуката. Поставете по една буква върху всяко „цвете“ от жълт марципан и притиснете добре. Поставете украсата върху крема върху всяко кексче с леко притискане, за да се закрепи.

Продукти

 

  • 200 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 220 г захар
  • щипка сол
  • 1 яйце
  • 180 мл прясно мляко
  • 60 мл слънчогледово олио

 

За сладкарския крем:

  • 250 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия или 1 с.л. ванилов екстракт
  • 2 жълтъка
  • 50 г захар
  • 1 с.л. брашно

 

За ваниловия крем:

  • сладкарски крем
  • 250 г масло, при стайна температура
  • 60 г пудра захар

 

За марципана:

  • 250 г марципан
  • 1 ч. л. куркума (или 2 нишки шафран)
  • 1 ч. л. сок от червено цвекло
  • пудра захар

Свързани рецепти