Къпкейкчета с букви
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Загрейте фурната на 180°C. Поставете хартиените кошнички в гнездата на форма за мъфини.
2. Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Добавете захарта и солта и разбъркайте. Налейте млякото, олиото и яйцето. Разбъркайте добре с шпатула до получаване на гладка и хомогенна смес.
3. Напълнете хартиените кошнички до ¾ от обема им. Печете по средата на фурната, за 25 минути.
4. За сладкарския крем отделете 2 с.л. прясно мляко, а останалото сипете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете да заври на слаб огън. Междувременно в купа разбъркайте жълтъците със захарта, брашното и студеното мляко до гладка паста. Изсипете горещото мляко върху сместа с жълтъци, при непрекъснато разбъркване. Пресипете сместа в тенджерката и върнете котлона. Разбърквайте с телена бъркалка в продължение на 2 минути, на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в предварително изплакната със студена вода чиния или купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това го поставете в хладилник.
5. В голяма купа сложете мекото масло, студения сладкарски крем и пудрата захар. Разбийте с помощта на миксер за около 10 минути. Трябва да се получи гладък и пухкав крем. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.
6. Шприцовайте по една точка ванилов крем върху всяко кексче.
7. Отделете 1/3 част от марципана и към нея добавете куркумата. Омесете докато марципанът придобие равномерен жълт цвят. Останалият марципан омесете със сока от червено цвекло. От жълтия марципан изрежете кръгчета с накъдрени краища. С помощта на шаблони за букви направете различни букви от азбуката. Поставете по една буква върху всяко „цвете“ от жълт марципан и притиснете добре. Поставете украсата върху крема върху всяко кексче с леко притискане, за да се закрепи.
Продукти
- 200 г брашно
- 7 г бакпулвер
- 220 г захар
- щипка сол
- 1 яйце
- 180 мл прясно мляко
- 60 мл слънчогледово олио
- За сладкарския крем:
- 250 мл прясно мляко
- 1 шушулка ванилия или 1 с.л. ванилов екстракт
- 2 жълтъка
- 50 г захар
- 1 с.л. брашно
- За ваниловия крем:
- сладкарски крем
- 250 г масло, при стайна температура
- 60 г пудра захар
- За марципана:
- 250 г марципан
- 1 ч. л. куркума (или 2 нишки шафран)
- 1 ч. л. сок от червено цвекло
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Зелена баница със спанак