Канелé с желе от вино, сироп с канела и компот от френско грозде

Канелé с желе от вино, сироп с канела и компот от френско грозде

Начин на приготвяне:

1. За крема сипете млякото в касерола и добавете маслото, щипка сол и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Затоплете сместа на бавен огън. В купа разбъркайте захарта и брашното. Добавете малко от не много затопленото мляко и разбъркайте до гладкост. Добавете предварително измерените с кухненска везна жълтъци и разбъркайте. Добавете цялото топло мляко като разбърквате енергично. Пресипете сместа в касеролата и добавете ром. Разбъркайте съвсем за кратко върху котлона и дръпнете.

2. Намажете отвътре специални медни формички за канеле с разтопено масло. Обърнете ги наобратно, за да изтече излишното масло. Разпределете крема във формичките като пълните 3/4 от обема им. Поставете формичките в тавата на фурната и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.

3. За желето от червено вино накиснете листовете желатин в купа със студена вода и ги оставете за 5-10 минути. сипете захарта в касерола и добавете 100 мл червено вино. Загрейте сместа докато захарта се разтопи. Добавете набъбналия и изтискан от водата желатин и разбъркайте. Дръпнете от огъня и добавете останалото вино. Разбъркайте и покрийте сместа  с прозрачно фолио. Поставете касеролката в хладилник докато желето се стегне. След това го пресипете в блендер и го разбийте леко, до консистенцията на конфитюр. Поставете желето отново в хладилник. Пресипете охладеното желе в пош.

4. За канеления сироп сипете в тенджерка вода, захар и глюкозен сироп. Оставете сиропа да заври и добавете предварително начупените на парчета по дължина пръчки канела. Варете сиропа 10 минути. След това го прецедетеи го върнете на котлона. Щом достигне температура от 145 градуса,  варете докато с карамелизира.

5. За компота отделете плодчетата френско грозде от стъблото и ги сложете в тенджерка. Добавете захарта и варете на бавен огън, като разбърквате от време на време. Щом плодовете се разпукат, ще пуснат течност. Варете до леко сгъстяване.

6. Намажете със зехтин ринг /12 см/ от външната страна. Поставете го по средата на чиния. Шприцовайте тънък кръг от желето. Отстранете ринга. Запълнете кръга с тънък слой канелен сироп. Върху него поставете 3 канеле. Оформете външен кръг от компот от френско грозде, като сипвате с лъжица. Украсете с листа мента.

Продукти

За крем англез:

  • 375 мл прясно мляко
  • 35 г масло
  • щипка сол
  • 1 шушулка ванилия
  • 190 г захар
  • 110 г брашно
  • 50 г жълтъци
  • 40 мл ром

За канеления сироп:

  • 75 мл вода
  • 250 г захар
  • 50 г глюкозен сироп
  • 3 пръчки канела

За желето:

  • 12 г листа желатин
  • 50 г захар
  • 500 мл червено вино
  • 0.5 връзка мента

За компота:

  • 200 г френско грозде
  • 50 г захар

Свързани рецепти