Калмари със сол и пипер

Калмари със сол и пипер

Начин на приготвяне:

1. Подберете средни на размер калмари с главите. Издърпайте главите ми, за да ги отстраните. Отстранете и каквото е останало в тялото. От главата отделете пипалата, останалото изхвърлете.
2. Може да оформите калмарите преди пържене по два начина. Единият е да пъхнете нож в тялото - "тубата" на калмара и да разрежете месото от едната страна, за да разтворите калмара като книга. Направете повърхностни резки от вътрешната страна на месото, в двете посоки, през 1 см, с помощта на нож. Другият начин е пъхнете голям нож в "тубата" на калмара и да направите дълбоки разрези в месото, докато усетите ножа отдолу.
3. За панировката смесете в купа пълна с.л. бял пипер с брашно и щипка сол. Разбъркайте. Оваляйте добре калмарите и пипалата в сместа.
4. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на много тънки филийки с помощта на ренде. Разрежете лютите чушки на две и отстранете семките им.
5. Сипете 5 пръста растително олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. Внимателно пускайте калмарите и пипалата. След това добавете всички чушки, а накрая "чипса" от чесън. Пържете до златисто.
6. Извадете изпържените калмари, чушки и чесън с помощта на решетеста лъжица върху кухненска хартия. Напръскайте ги с оцет.
7. Сервирайте пържените калмари, чушки и чесън в чиния. Поръсете с морска сол, нарязани листа мента и пресен лук.

За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com

Продукти

  • 0.5 връзка мента
  • 4 стръка пресен лук
  • 500 г калмари
  • олио за пържене
  • 1 с.л. смлян бял пипер
  • 100 г брашно
  • сол
  • шепа различни видове люти чушки
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. оцет

Свързани рецепти