Калмари на скара с гуакамоле

Калмари на скара с гуакамоле

Начин на приготвяне:

1. Отрежете пипалата на калмарите. След това обелете кожата и на калмарите, и пипалата им.
2. Разрежете всеки калмар така, че да се разтвори. С нож направете повърхностни разрези, по диагонал, през разстояние от 0.5 см. След това направете същите разрези в другата посока така, че да се получат ромбчета.
3. Поръсете калмарите със сол и зехтин. Поставете ги с разрязаната страна надолу в сгорещен грил-тиган. Печете калмарите докато се получат резки от долната страна и когато го обърнете той се навие сам - не повече от 1-2 минути. Изпечете и пипалата, но за малко по-дълго.
4. Нарежете навитите калмари на кръгчета, а пипалата разрежете на четири. Сложете ги в купа и ги овкусете с лимонов сок и зехтин.
5. За гуакамолето разрежете на двете авокадо, отстранете костилката им и изтискайте вътрешността им в купа. Нарежете на кубчета домата, а кориандърът, лютата чушка и червения лук на ситно. Добавете ги в купата и разбъркайте добре. Овкусете със сол и сок от лайм.
6. В чиния сипете гуакамоле, а върху него сложете нарязани калмари. Поръсете със струйка зехтин.

Продукти

За калмарите:

  • 300 г калмари с пипала
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 0.5 лимон
  • сок

За гуакамолето:

  • 2 авокадо
  • 1 червена люта чушка
  • 3 стръка кориандър
  • 0.5 глава червен лук
  • 1 домат
  • 2 лайма
  • сок

Свързани рецепти