Начин на приготвяне:

1. В купичка сипете около половин чаша хладка вода и върху нея поръсете маята и захарта. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути.
2. В голяма купа сипете прясното мляко, водата и зехтина. Разбъркайте. Щом маята образува балончета по повърхността, добавете и нея. Започнете да добавят брашно малко по малко, като разбърквате с помощта на дървена лъжица или ръка. Щом се оформи тесто, извадете го върху набрашнения плот и го омесете. Поставете топката тесто в купата и я покрийте с кърпа. Оставете да втаса докато удвои обема си.
3. За пълнежа сипете каймата в купа. Добавете нарязаните лук и магданоз, пюрето от чушки, червения пипер, соса от нар и солта. Омесете добре.
4. Оформете втасалото тесто на руло върху плота. Разрежете рулото на две равни части. Вземете една част и я разрежете на две, а всяка част нарежете на още 4 части. С намазнени ръце разстегнете леко всяко парче тесто на малък правоъгълник, прегънете го няколко пъти, като пакетче.
5. Подредете така оформените няколкопластови квадратчета в добре намазана с олио тава. Върху всяко квадратче сложете от плънката, като хубаво я притиснете към тестото. Печете бюрека в предварително загрята фурна на 180 градуса, до златисто.

Продукти

За тестото:

  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 к.ч. зехтин
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 кг брашно
  • 1 ч.л. сол

За пълнежа:

  • 200 г агнешка кайма
  • 1 с.л. едър лют червен пипер
  • щипка сол
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. пюре от чушки
  • 1 с.л. сос от нар
  • 0.5 връзка магданоз

Свързани рецепти