Кайсиев сладкиш с шам-фъстък
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Накиснете стафидите в ром за 3 часа.
2. Може да омесите тестото с помощта на миксер или на ръка.
Смесете брашното със захарта и маята и разбъркайте. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и настъргана лимонова кора. Продължете разбъркването. Добавете прясното мляко на струйка. Накрая добавете сол и масло. Щом тестото стане гладко, оформете топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса на стайна температура 1 час.
3. За пълнежа нарежете марципана /равни количества смлени бадеми и пудра захар/ на филийки и започнете да го месите. Добавяйте кайсиево сладко и продължавайте да месите до гладкост на сместа. След това добавете ядките шам-фъстък, а накрая и прецедените стафиди. Имайте предвид, че пълнежът става доста лепкав.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в елипсовидна форма с приблизителни размери 60 х 20 см. Поставете пълнежа по средата на тестото, оформен като цилиндър. Върху него поставете по две половинки кайсии от компот на ред.
5. С нож за тесто направете еднакъв брой леко диагонални разрези от двете страни в тестото. Трябва да се получат ленти, широки например по 1 см. Кръстосвайте по две ленти от един ред, от двете страни на сладкиша, като притискате хубаво. Намажете сладкиша с разбит жълтък с малко течна сметана и го оставете да втасва още 30 минути.
След това изпечете сладкиша на 190 градуса за 30 минути.
6. Загрейте кайсиев конфитюр с малко вода. Ако е нужно, го прецедете. Намажете изпечения сладкиш със сместа за блясък. Накрая поръсете с нарязани ядки шам-фъстък.
7. При поднасяне разрежете сладкиша на две.
2. Може да омесите тестото с помощта на миксер или на ръка.
Смесете брашното със захарта и маята и разбъркайте. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и настъргана лимонова кора. Продължете разбъркването. Добавете прясното мляко на струйка. Накрая добавете сол и масло. Щом тестото стане гладко, оформете топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса на стайна температура 1 час.
3. За пълнежа нарежете марципана /равни количества смлени бадеми и пудра захар/ на филийки и започнете да го месите. Добавяйте кайсиево сладко и продължавайте да месите до гладкост на сместа. След това добавете ядките шам-фъстък, а накрая и прецедените стафиди. Имайте предвид, че пълнежът става доста лепкав.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в елипсовидна форма с приблизителни размери 60 х 20 см. Поставете пълнежа по средата на тестото, оформен като цилиндър. Върху него поставете по две половинки кайсии от компот на ред.
5. С нож за тесто направете еднакъв брой леко диагонални разрези от двете страни в тестото. Трябва да се получат ленти, широки например по 1 см. Кръстосвайте по две ленти от един ред, от двете страни на сладкиша, като притискате хубаво. Намажете сладкиша с разбит жълтък с малко течна сметана и го оставете да втасва още 30 минути.
След това изпечете сладкиша на 190 градуса за 30 минути.
6. Загрейте кайсиев конфитюр с малко вода. Ако е нужно, го прецедете. Намажете изпечения сладкиш със сместа за блясък. Накрая поръсете с нарязани ядки шам-фъстък.
7. При поднасяне разрежете сладкиша на две.
Продукти
- За тестото:1 шушулка ванилия 365 мл прясно мляко 1 яйце 660 г брашно 14 г суха мая 70 г захар 12 г сол 0.5 лимон настъргана кора 70 г меко маслоЗа пълнежа:100 г кайсиев конфитюр 500 г марципан 100 г стафиди 300 мл ром 1 компот от кайсии 100 г ядки шам-фъстъкДопълнително:1 жълтък 1 с.л. течна сметана 3 с.л. кайсиев конфитюр 2 с.л. ядки шам-фъстък
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Зелена баница със спанак
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Сладкиш със сушени сливи
Рецепти Фокача
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Щрудел с месо