Кайсиев сладкиш

Кайсиев сладкиш

Начин на приготвяне:

1.  Сипете прясното мляко в тенджерка и добавете захарта. Затоплете сместа без да завира, докато захарта се разтопи, като разбърквате от време на време. Добавете настърганата кора на лимона и остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
2. Дръпнете тенджерката от котлона и добавете зехтина. Разбъркайте. Добавете ликьор самбука, ако желаете. Оставете сместа да изстине за 2-3 минути.
3. Разбийте яйцата леко в купичка и ги добавете към сместа, като разбърквате. Добавете брашното и содата и разбъркайте до хомогенност.
4. Изсипете сместа в предварително намаслена и покрита с хартия за печене тавичка /27х21 см/.
5. Предварително измитите и подсушени кайсии разрежете на четвъртинки, като остраните костилките им. Подредете четвъртинките в кексовото тесто. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути.
6. Оставете изпечения сладкиш да се охлади добре за 1 час. Поднесете парче кайсиев сладкиш, гарнирано с рикота с мед.

Продукти

  • 170 г захар
  • 230 мл прясно мляко
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 яйца
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 3 ч.л. самбука
  • 200 г брашно с набухвател
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 8 големи кайсии

Свързани рецепти