Кайсиев палячо с кардамонови пръчици

Кайсиев палячо с кардамонови пръчици

Начин на приготвяне:

1. За крема почистете кайсиите, разрежете ги на половинки и отстранете костилките.
2. Поставете кайсиите в дълбок тиган, поръсете ги със захарта и добавете 2 с.л. вода. разбъркайте докато захарта се разтопи. Захлупете и гответе на умерен огън 10-15 минути, до пълното омекване на кайсиите. Махнете капака и оставете сместа да ври още няколко минути, докато се редуцира и заприлича на сладко. Оставете кайсиите да изстинат напълно.
3. За бисквитките извадете семенцата от шушулките кардамон и ги счукайте. В купа сипете брашното, смления кардамон и захарта. Разбъркайте. Добавете мекото масло на парченца и омесете сместа с ръце. Щом се оформи тесто, извадете го върху набрашнен плот и го разточете с дебелина 0.5 см. Нарежете на еднакви правоъгълни парчета. Подредете бисквитите в тава, надупечте ги с вилица на няколко места и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 5-8 минути, до лек златист цвят. Охладете ги и ги поръсете с пудра захар.
4. Разбийте изстудената сметана до получаването на твърди връхчета.
5. Пасирайте кайсиите в кухненски робот или блендер до гладкост. Добавете пюрето към разбитата сметана и внимателно разбъркайте с помощта на тел.
6. Сервирайте крема "Кайсиев палячо" във високи стъклени чаши. гарнирайте с по една бисквитка.

Продукти

За крема:

  • 450 г кайсии
  • 125 г захар
  • 200 мл течна сметана

За бисквитите:

  • 150 г брашно
  • 50 г захар
  • 0.5 ч.л. смлян кардамон
  • 100 г масло

Свързани рецепти