Начин на приготвяне:

1. Залейте сушените кайсии с гореща вода и ги оставете да престоят една нощ. Прецедете ги хубаво и ги нарежете на ситно.
2. Разбийте мекото масло със захарта и остърганата вътрешност на ванилията с помощта на миксер до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате. След това добавете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте. Сипете прясното мляко на струйка, без да спирате да разбивате. Добавете кайсиите към кексовата смес и разбъркайте с шпатула.
3. Намажете с масло правоъгълна форма за кекс и я постелете с хартия за печене. Изсипете кексовата смес. Печете кекса 1 час в предварително загрята фурна на 170 градуса.
4. След като кекса изстине малко, извадете го от формата. Затоплете кайсиевия конфитюр с малко вода. Намажете кекса с помощта на четка. С ръка нанесете бадемите по кекса.

Продукти

  • 250 г сушени кайсии
  • 190 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 шушулка ванилия
  • 100 г меко масло
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 120 мл прясно мляко

Допълнително:

  • 2 с.л. кайсиево сладко
  • 100 г филирани бадеми

Свързани рецепти