1. В голяма тенджера сипете 10 литра вода. Към нея добавете 2 с.л. сол и 2 с.л. захар. Пуснете стръковете копър без дръжките и разрязания наполовина лимон. Добавете и бирата. Захлупете и оставете водата да заври. Дръпнете от огъня.

2. Умъртвете раците по хуманен начин, като отстраните главните им нерви. Върнете тенджерата върху котлона и пуснете раците вътре - водата трябва да е гореща, но не да ври. Щом водата заври, дръпнете тенджерата от огъня и извадете раците.

3. За майонезата разтопете маслото на умерен огън докато се получи ореховокафяв цвят. Добавете олиото и пресипете сместа в купа, за да изстине.

4. Разбийте енергично жълтъците с щипка сол и лимонов сок. Добавете на тънка струйка маслото с олиото, при непрекъснато разбиване. Разбивайте докато сместа не се сгъсти и получите консистенция на емулсия.

5. Сервирайте топлите раци с кафява майонеза, хрупкав хляб и резени лимони.

Продукти

  • 4 морски рака
  • 2 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 1 бутилка тъмна бира
  • 2 лимона
  • 1 връзка копър
  • За майонезата:
  • 200 г масло
  • 100 мл растително олио
  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. лимонов сок
  • щипка сол
  • Допълнително:
  • 2-3 лимона
  • хляб

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички