Кафеен сладкиш с маскарпоне

Кафеен сладкиш с маскарпоне

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте с миксер маслото със захарта до гладкост. Добавете яйцето и продължете разбиването. Накрая добавете предварително смесените брашно и какао, като намалите на по-ниска скорост, за да не се разхвърчат. Щом се оформи тесто, извадете го на плота и леко го омесете. Увийте го в прозрачно фолио и го сплескайте. Оставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Намаслете дълга, правогълна, плитка форма с подвижно дъно /35х11см/. Разточете поотпусналото се вече тесто върху набрашнен плот. Разточвайте в дълга правоъгълна форма. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и изрежете излишното. Надупчете на няколко места тесото, постелете парче хартия за печене и изсипете шепа боб върху нея. Печете блата 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
3. За ганаша сложете в тенджерка сметаната и разтворимото кафе да заврят. Накълцайте или настържете шоколада и го сложете в купа. Залейте го с врялата сметана. Разбъркайте до пълното му разтопяване. Разстелете ганаша върху плосък съд и го хокрийте с прозрачно фолио, за да изстине. След това го прехвърлете в пош със звездовиден накрайник.
4. Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар на ръка. Разстелете крема върху изпечения блат. Шприцовайте розички от шоколадовия ганаш върху крема, плътно една до друга. Поръсете с пудра захар.

Продукти

За тестото:

  • 200 г масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 250 г брашно
  • 50 г какао

За шоколадовия ганаш:

  • 200 г натурален шоколад
  • 240 мл течна сметана
  • 1 с.л. разтворимо кафе

За крема с маскарпоне:

  • 250 г маскарпоне
  • 100 г пудра захар

Свързани рецепти