Начин на приготвяне:
1. Рецептата може да бъде приготвена с всякакъв вид птица, включително с дребно пиле. Подпъхнете под кожата на яребиците по малко масло и го разнесете доколкото можете по цялата повърхност. Подпъхнете и по няколко листа салвия. Намажете с масло птиците и отгоре, поръсете със сол.
2. Подредете ленти бекон върху птиците, като ги застъпвате леко една с друга. Целта е беконът да обвие целите птици. Сипете 1 с.л. олио в тиган и запечатайте от всички страни птиците в него, до златисто. Потсавете яребиците в тавичка и ги печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
3. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на много ситно. Запържете ги в 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган, до омекване. Добавете ориза и го запържете за минута-две, като разбърквате. Добавете червеното вино и оставете то да се изпари.
4. Добавете пилешкия бульон и сока от червено цвекло. Гответе ориза на умерен огън 15 минути, като разбърквате непрекъснато. Към края добавете нарязаните на малки кубчета глави червено цвекло. Поръсете с лимонов сок и овкусете със сол. Накрая поръсете хранителната мая, която в случая замества пармезана.
5. Сервирайте червено ризото, поръсено с листа рукола заедно с печена яребица.
2. Подредете ленти бекон върху птиците, като ги застъпвате леко една с друга. Целта е беконът да обвие целите птици. Сипете 1 с.л. олио в тиган и запечатайте от всички страни птиците в него, до златисто. Потсавете яребиците в тавичка и ги печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
3. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на много ситно. Запържете ги в 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган, до омекване. Добавете ориза и го запържете за минута-две, като разбърквате. Добавете червеното вино и оставете то да се изпари.
4. Добавете пилешкия бульон и сока от червено цвекло. Гответе ориза на умерен огън 15 минути, като разбърквате непрекъснато. Към края добавете нарязаните на малки кубчета глави червено цвекло. Поръсете с лимонов сок и овкусете със сол. Накрая поръсете хранителната мая, която в случая замества пармезана.
5. Сервирайте червено ризото, поръсено с листа рукола заедно с печена яребица.
Продукти
- 2 яребици
- 1 връзка салвия
- масло
- бекон на тънки резени
- сол
- олио
За ризотото:
- 1 глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- сол
- зехтин екстра върджин
- 200 г ориз за ризото
- 0.5 лимон
- сок
- 200 мл пилешки бульон
- 150 мл червено вино
- 300 мл сок от червено цвекло
- сол
- 4 малки глави сварено червено цвекло
- 2 с.л. хранителна мая