Начин на приготвяне:

1. Сварете пъдпъдъчите яйца, като ги поставите в съд със студена вода и ги варите 2-3 минути. Извадете ги и ги поставете в ледена водна баня - купа с лед и студена вода. След това обелете яйцата.
2. Обелете и нарежете лука. Смелете го в блендер или кухненски робот заедно с листата магданоз. Добавете нарязаните чисто пилешко месо и наденица. Смелете отново. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте до получаването на паста.
3. Пригответе си парчета прозрачно фолио и купичка с вода, в която да топите пръстите си. Разстелете парче фолио и по средата му оформете кръг от пастата от месо, лук и магданоз. Поставете едно обелено пъдпъдъче яйце по средата и оформете топка, като си помагате с фолиото. Щом оформите топките с яйце вътре, отстранете фолиото и дооформете с мокри ръце.
4. За панировката в една чиния разбийте яйцето с малко вода и овкусете със сол и черен пипер. В друга чиния сипете брашното, а в трета – галетата. Загрейте дълбок съд с 2-3 пръста олио до 160 градуса. Овалвайте топките в яйце, след това в брашно, след това отново в яйце, изтръскайте и оваляйте в галета. Подредете яйцата в чиния и поставете в хладилник за 30 минути. След това пържете яйцата до златисто, от всички страни. Извадете върху кухненска хартия.
5. за майонезата разбийте жълтъците с горчицата. Започнете да наливате зехтина на много тънка струйка, като едновременно с това разбивате енергично. Щом сместа придобие желаната плътност, добавете оцета и кърито и овкусете със сол и черен пипер. Разбийте до хомогенност.
6. в голяма чиния подредете зелени листа – салата, спанак, рукола и подредете шотландските яйца върху тях. Поднесете с купичка с майонеза.

Продукти

 

  • 8 пъдпъдъчи яйца
  • 1 парче фаринейра /пилешка наденица/
  • 200 г пилешко месо
  • 1 връзка магданоз
  • 1 малка глава лук
  • сол и черен пипер

За панировката:

  • 1 яйце
  • 0.5 ч.ч. брашно
  • 0.5 ч.ч. галета
  • 2 с.л. вода

За майонезата:

  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. горчица
  • 200 мл зехтин
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. къри на прах
  • сол

Свързани рецепти