Ягодови и боровинкови кексчета

Ягодови и боровинкови кексчета

Начин на приготвяне:

1. За кексчетата разбийте мекото масло със захарта с помощта на дървена лъжица. Сместа трябва да стане гладка и пухкава. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате енергично до пълното му поемане.
2. Добавете прясното мляко, ваниловия екстракт и разбъркайте. Пресейте брашното, бакпулвера и солта върху купата. Разбъркайте до хомогенност.
3. Разпределете сместа в гнездата на форма за мъфини, в които предварително сте поставили хартиени кошнички, като загребвате с помощта на две лъжици. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути. Ако искате кексчетата да станат плоски, печете на 160 градуса.
4. Извадете кексчетата от формата и ги поставете върху решетка да се охладят добре.
5. За глазурата разделете маслото поравно в две купи. Разбийте го с помощта на дървена лъжица, до пухкавост. Смелете ягодите и боровинките на пюре в кухненски робот или блендер, поотделно. Във всяка купа добавете плодово пюре - ягодово или боровинково и по 300 г пудра захар, като я добавяте на порции. Разбъркайте до получаването на гладка смес. Накрая добавете по 0.5 с.л. лимонов сок и разбъркайте.
6. Пресипете двете глазури в два шприца със звездовиден накрайник. Шприцовайте обилно глазура върху кексчетата - върху шест кексчета ягодова, а върху останалите - боровинкова.
7. Кексчетата с ягодова глазура украсете с половинка ягода с листенцата, а тези с боровинкова украсете с боровинка и листенце мента. По желание може да украсите кексчетата и със захарни пръчици или брокат.

Продукти

  • 125 г меко масло
  • 200 г захар
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 300 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сол

За глазурата:

  • 1 с.л. лимонов сок
  • 175 г меко масло
  • 600 г пудра захар
  • 75 г ягоди
  • 75 г боровинки

Свързани рецепти