Ягодова торта
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата разбийте белтъците с помощта на миксер, добавете 40 г пудра захар до получаването на твърди върхове. Смесете фино смлените бадеми, брашното и останалата захар. Добавете ги на порции към разбитите белтъци, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
2. Постелете дъното на форма /50х30 см/ с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Дебелината на блата трябва да е около 1 см. Печете блата 15 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса, а след това го оставете да изстине. С помощта на ринг /диаметър 20 см/ изрежете два кръгли блата.
3. Намажете ринг /диаметър 20 см и височина 6 см/ от вътрешната страна с олио или поставете лента ацетатно фолио. Разрежете почистените ягоди на две и ги подредете по стената на ринга, с вътрешната им страна навън.
4. Накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Разбийте сметаната до 3/4 плътност. Сложете набъбналия желатин в тенджерка заедно с малко от водата и го затоплете. Добавете желатина към разбитата сметана и внимателно разбъркайте. Прехвълете сметаната в пош с гладък накрайник и я охладете.
5. Поставете на дъното на ринга единия блат. Шприцовайте сметаната върху блата, запълнете пространството между ягодите. Поставете втория блат върху нея.
6. Украсете тортата с нарязани ядки шам-фъстък, пудра захар и пресни ягоди. В купичка разбъркайте енергично конфитюра от ягоди. С помощта на четчица намажете ягодите с конфитюра, за блясък.
2. Постелете дъното на форма /50х30 см/ с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Дебелината на блата трябва да е около 1 см. Печете блата 15 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса, а след това го оставете да изстине. С помощта на ринг /диаметър 20 см/ изрежете два кръгли блата.
3. Намажете ринг /диаметър 20 см и височина 6 см/ от вътрешната страна с олио или поставете лента ацетатно фолио. Разрежете почистените ягоди на две и ги подредете по стената на ринга, с вътрешната им страна навън.
4. Накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Разбийте сметаната до 3/4 плътност. Сложете набъбналия желатин в тенджерка заедно с малко от водата и го затоплете. Добавете желатина към разбитата сметана и внимателно разбъркайте. Прехвълете сметаната в пош с гладък накрайник и я охладете.
5. Поставете на дъното на ринга единия блат. Шприцовайте сметаната върху блата, запълнете пространството между ягодите. Поставете втория блат върху нея.
6. Украсете тортата с нарязани ядки шам-фъстък, пудра захар и пресни ягоди. В купичка разбъркайте енергично конфитюра от ягоди. С помощта на четчица намажете ягодите с конфитюра, за блясък.
Продукти
- За блата:7 белтъка 240 г захар 200 г фино смлени бадеми 40 г брашноЗа пълнежа:600 мл сладкарска сметана 1 шушулка ванилия 250 г пресни ягоди 100 г пудра захар 50 г ядки шам-фъстък 2 с.л. конфитюр от ягоди 2 листа желатин 3 стръка мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери