Ягодов сладкиш "Клетниците"

Ягодов сладкиш "Клетниците"

Начин на приготвяне:

1. Разбийте белтъците с 40 г захар на твърда пяна. В купа смесете смлените бадеми с останалата захар и брашното. Добавете сухите продукти към разбитите белтъци на две части, като разбърквате внимателно с шпатула.
2. Разстелете сместа за блата в плоска тава, постлана с хартия за печене на равномерен пласт, с дебелина 2 см. Печете блата в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 мниути.
3. Направете сладкарски крем, но вместо мляко използвайте ягодово пюре /пасирайте пресни ягоди/.
4. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкава смес с помощта на миксер. Разбъркайте студения ягодов сладкарски крем и го добавете към маслената смес, без да спирате да разбивате. Бъркайте до хомогенност.
5. Отлепете блата от хартията за печене и го разрежете на две половини, напречно. Нанесете 3/4 от ягодовия крем върху едното парче блат. Захлупете с другото парче блат и нанесете останалия крем. Нарежете ягодите на тънки филбийки и ги подредете върху крема, плътно една до друга. Поръсете съвсем леко с пудра захар.

Продукти

За блатовете:

  • 7 белтъка
  • 240 г захар
  • 200 г бадемово брашно
  • 40 г брашно

За ягодовия крем:

  • 250 мл ягодово пюре
  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 60 г пудра захар
  • 250 г масло

Допълнително:

  • 250 г ягоди
  • пудра захар за поръсване

Свързани рецепти