Ябълковият пай на Вилеке

Ябълковият пай на Вилеке

Начин на приготвяне:

1. За тестото изсипете брашното на плота и го поръсете със сол. Направете кладенче и в него сложете маслото, захарта и яйцето. Смесете първо продуктите в кладенчето с помощта на пръстите си, а след това омесете постепенно гладко тесто и оформете топка. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Смелете фино в блендер орехите със захарта. В купа сложете мекото масло, добавете към него смлените орехи със захар и яйцето. Разбъркайте до хомогенност.
3. Намажете с масло плитка форма с диаметър 30 см. и постелете дъното и с парче хартия за печене. Разточете тестото на голям правогълник върху набрашнен плот. С помощта на точилката го прехвърлете във формата. Напаснете тестото по формата и изрежете излишното. Надупчете тестото по дъното на формата и изсипете върху него ореховия франджипан. Разстелете го равномерно. Печете основата на пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След изпичане оставете основата да изстине, а след това я извадете от формата и я прехвърлете в голяма плоска тава.
4. Обелете и нарежете на тънки филийки ябълките. Наредете ги под формата на ветрило върху изстиналата основа. Поръсете ябълките с канела. В купа разбъркайте сметаната, яйцата и захарта и излейте сместа върху ябълките. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. За желираната глазура накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. Сипете в тенджерка водата, захарта, лимоновия сок и сладкото и оставете сместа да заври, като бъркате от време на време. Дръпнете съда от котлона и добавете листата желатин. Разбъркайте. Ако е необходимо, прецедете глазурата.
6. За украсата смесете марципан със зелен чай на прах и го омесете докато марципана стане светлозелен. Поръсете пудра захар върху плота и върху марципана и го разточете тънко. Изрежете кръгче марципан, пробийте дупчица с нож по средата му и промушете дръжката на миниатюрната консервирана ябълчица в нея. Увийте ябълчицата с марципан, като го заглаждате с ръка. Направете карамел като изсипвате на порции захарта в тенджерка и я разклащате. Щом се получ светъл карамел, дръпнете съда от котлона. Изчакайте 1 минута и потопете облечената с марципан ябълчица в карамела. Оставете я да изсъхне върху парче хартия.
7. Нанесете глазурата върху ябълките с помощта на четчица. Украсете с карамелената ябълчица.

Продукти

За тестото:

  • 200 г меко масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 300 г пълнозърнесто брашно
  • щипка сол

За франджипана:

  • 100 г орехи
  • 75 г захар
  • 100 г меко масло
  • 1 яйце

За глазурата:

  • 2 листа желатин
  • 1 лимон
  • сок
  • 170 мл вода
  • 100 г захар
  • 140 г кайсиев конфитюр

За украса:

  • 200 г захар
  • 1 ч.л. зелен чай на прах матча
  • 50 г марципан
  • 1 консервирана мини ябълка

За пълнежа:

  • 4 ябълки
  • 1 ч.л. канела
  • 125 мл сметана
  • 20 г захар
  • 1 яйце

Свързани рецепти