Начин на приготвяне:

1. Почистете ябълките от семките и кората и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тиган и добавете маслото, коняка, захарта и меда. Гответе ябълките, докато започнат да се карамелизират.
2. През това време нарежете ядките и кайсиите на едро. Прибавете ги при вече карамелизираните ябълки, разбъркайте и настържете лимоновата кора. Дръпнете съда от огъня и оставете плънката да се охлади.
3. Разбийте маслото, захарта и ванилията, с помощта на тел, до кремообразност. Добавете яйцето, разбъркайте и постепенно добавяйте брашното, като бъркате, до получаването на топка тесто.
4. Разстелете с пръсти тестото в малки формички за тарталети. Сипете от плънката във всяка формичка. Печете тарталетите в предварително загрята фурна на 200 градуса 20-25 минути. Щом извадите тарталетите от формичките, поръсете с пудра захар.

Продукти

За тестото:

  • 200 г меко масло
  • 1 яйце
  • 70 г пудра захар
  • 300 г брашно
  • 1 пакетче ванилия

За пълнежа:

  • 4 големи ябълки
  • 30 г масло
  • 2 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. течен мед
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 150 г ядки
  • 1 с.л. коняк
  • 0.5 ч.ч. сушени кайсии