Ябълкови квадрати

Ябълкови квадрати

Начин на приготвяне:

1. За тестото смесете брашното с бакпулвера, сипете го върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете маслото, захарта и солта. Омесете гладко тесто и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и почистете от семки ябълките. Нарежете ги на кубчета и ги сложете в купа. Добавете нишестето към тях и разбъркайте добре.
3. Намаслете квадратни формички за пай /10х10 см/. Разточете тестото върху набрашнен плот. С една формичка изрежете квадратчета от тестото. Останалото тесто съберете и разточете отново. Изрежете още квадратчета. Разстелете квадратче тесто по дъното и стените на всяка формичка. Сипете от ябълките и ги притиснете добре към тестото. Захлупете с второ квадратче тесто, като притиснете добре по краищата.
4. Намажете пайчетата с разбит жълтък с малко сметана или с вода с малко захар. Направете кръстовиден разрез по средата на всяко пайче. Печете квадратите в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.

Продукти

За тестото:

  • 320 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 250 г масло
  • 100 г пудра захар
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 2 ябълки Грани Смит
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. захар
  • 1 жълтък с малко сметана

Свързани рецепти