Ябълкови бухтички на баба

Ябълкови бухтички на баба

Начин на приготвяне:

1. Нарежете студеното масло на кубчета. Сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете кубчетата масло, водата и солта. Постепенно омесете тесто, като се стараете да не мачкате много кубчетата масло. Разточете тестото на правоъгълник с приблизителни размери 40х15 см. Сгънете го като пакет, първо прегънете от едната страна до половината, след това от другата. разточете тестото отново, по същия начин сгънете на пакет. Увийте тестото в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
2. Поръсете брашно върху плота и разточете тестото на правоъгълник. поръсвайте брашно и върху тестото. Сгънете като пакет, увийте във фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
3. Разточете и сгънете по същия начин тестото. Поставете в хладилник.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот на тънък лист. С помощта на ринг с диаметър 10 см изрежете 24 кръгчета.
5. Обелете ябълките и извадете семките им с помощта на специален уред. нарежете всяка ябълка на три дебели филии. Добавете канелата при захарта и разбъркайте добре.
6. Върху 12 кръгчета от тесто поставете по 1 парче ябълка. В дупката на всяко парче поставете по 1 ч.л. от канелената захар. Намажете останалите кръгчета тесто с вода по краищата и захлупете всяка ябълка. Притиснете добре краищата на всяка бухта с пръсти.
7. Сипете олио* в дълбока тенджера и го загрейте добре. Пускайте по 3-4 бухти наведнъж. пържете от двете страни, до златисто. Докато са още топли, оваляйте бухтите в канелена захар.

*Не изхвърляйте олиото, в което сте пържили, в мивката. пресипете го в бутилки и го предайте в супермаркет.

Продукти

За тестото:

  • 250 г студено масло
  • 250 г брашно
  • 4 г сол
  • 125 мл леденостудена вода
  • 4 сладко-кисели ябълки
  • 450 г захар
  • 1 с.л. канела
  • 2 литра олио за пържене

Свързани рецепти