Ябълков тарт в тиган

Ябълков тарт в тиган

Начин на приготвяне:

1. Загрейте чугунен тиган върху котлона. Обелете ябълките и ги нарежете на резени. Разтопете маслотои добавете резените ябълки. Поръсете с канела и разбъркайте. Добавете меласата, разбъркайте и гответе 5 минути. Дръпнете тигана от котлона, полейте ябълкитес калвадос или сайдер и ги оставете да изстинат.
2. За тестото разтворете маята в малко хладка водичка, до получаването на кашичка. Разбийте мекото масло с меда с помощта на миксер. Добавете брашното и продължете да разбърквате. Добавете маята, а след това и яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Щом тестото стане гладко, изсипете го върху изстиналите ябълки и го разстелете. Оставете тигана на топло, за да втаса тестото за 30 минути.
3. Печете тарта в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути. След като го извадите, поръсете с малко пудра захар.
4. В купа смесете добре сметаната и маскарпонето.
5. Поднесете ябълковия тарт направо с  тигана. Отрежете триъгълно парче от тарта, обърнете го с ябълковия пълнеж нагоре в чиния и гарнирайте с лъжица крем от сметана и маскарпоне.

Продукти

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 0.5 пакетче суха мая
  • 70 г масло
  • 1 ч.л. мед
  • 5 яйца

За ябълките:

  • 2 ябълки Елстар
  • 30 г масло
  • щипка канела
  • 1 с.л. ябълкова меласа
  • 1 капачка калвадос

Допълнително:

  • 50 г заквасена сметана
  • 150 г сирене маскарпоне

Свързани рецепти