Ябълков сладкиш

Ябълков сладкиш

Начин на приготвяне:

1. Накиснете стафидите в рома за 20-30 минути.
2. За масленото тесто сипете брашното и захарта в купа. Добавете мекото масло, солта, фино настърганата лимонова кора и яйцата. Омесете тестото с помощта на миксер / с бъркалка за тесто/.
3. Намаслете голяма правоъгълна тава /30х45 см/ и я постелете с хартия за печене. Прехвърлете тестото върху плота - то ще се разпада и го доомесете с ръце, колкото да се съедини. Разточете го с помощта на точилка. Прехвърлете го в тавата, като първо го навиете върху точилката. Разстелете добре тестото по размерите на тавата. Надупчете тестото с вилица на различни места. След това нанесете равномерен слой от конфитюр от малини върху него. Поставете тавата с тестото в хладилник за 30 минути.
4. За кексовото тесто сипете мекото масло и захарта и ги разбийте до получаването на крем с помощта на дървена лъжица. Добавете фино настърганата лимонова кора и яйцето и разбъркайте отново. В купа смесете брашното, бакпулвера и смлените бадеми. Добавете ги към маслената смес и разбъркайте до гладкост.
5. Изсипете кексовото тесто върху охладеното тесто с конфитюр. Разстелете го на равномерен слой с помощта на палетен нож. Отгоре разпределете накиснатите стафиди.
6. Обелете ябълките, отстранете семките им и ги нарежете на тънки резени.
7. Подредете ябълките като керемидки, в правилни редове, по късата страна на сладкиша. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути.
8. В тенджерка загрейте сладко от кайсии с малко вода и разбъркайте до получаването на гладка смес. С помощта на четчица намажете изпечения сладкиш, за да придадете блясък. нарежете изстиналия сладкиш на квадратни парчета.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 300 г захар
  • 2 яйца
  • 220 г меко масло
  • щипка сол
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора

  • 100 г стафиди
  • 100 мл ром
  • 1 бурканче конфитюр от малини
  • 7 ябълки
  • 100 г сладко от кайсии
  • вода

За кексовото тесто:

  • 70 г меко масло
  • 120 г захар
  • 1 яйце
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 200 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 40 г фино смлени бадеми
  • 0.5 ч.л. канела
  • 150 мл прясно мляко

Свързани рецепти