Ябълков пай "Болейма"

Ябълков пай "Болейма"

Начин на приготвяне:

1. Затоплете леко млякото в тенджерка.
2. Пресипете го в купа и добавете зехтина и захарта. Добавете смлян анасон по ваш вкус и смесете продуктите с помощта на миксер.
3. Пресейте брашното. Добавете го лъжица по лъжица към разбиващата се смес. Щом се оформи топка тесто, извадете я върху набрашнен плот и я омесете. Тестото трябва да е меко и еластично.
4. Измийте и подсушете добре ябълките. Нарежете ги на тънки резени без да ги белите, но почистете от семките и твърдата част.
5. Разделете тестото на две равни части. разточете едната част върху набрашнен плот. С помощта на точилката прехвърлете тестото в дълбока, предварително намаслена и поръсена с брашно правъгълна тава. Напаснете тестото по дъното и стените. Поръсете обилно с канела и захар. Подредете резените ябълки и отново поръсете с канела и захар. Разточете втора кора тесто и покрийте ябълките с нея, като подпъхнете добре тестото. Поръсете със захар и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути, до златисто.
6. За кулито почистете ягодите и ги нарежете. Сложете ги в тенджерка заедно с измитите малини, захарта и няколко капки лимонов сок. Щом захарта се разтопи и плодовете омекнат, дръпнете от огъня и пасирайте.
7. Нарежете леко изстиналия пай на квадратни парчета. При поднасяне поръсете с пудра захар и гарнирайте с кули от горски плодове.

Продукти

За кулито:

  • 100 г ягоди
  • 100 г малини
  • 2 с.л. ванилов захар
  • капки лимонов сок
  • 200 мл прясно мляко
  • 160 мл зехтин
  • 500 г брашно
  • 100 г кафява захар
  • 3 ябълки
  • смлян анасон
  • канела