Ябълков крамбъл

Ябълков крамбъл

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте мекото масло със захарта, с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата и разбийте отново. Добавете сметаната и ваниловия екстракт и разбийте. Добавете брашното, бакпулвера, сода, солта и канелата. Разбийте до хомогенност.
2. За пълнежа смесете с ръце нарязаното на кубчета масло със захарта. Добавете канелата и брашното - между 100 и 200 г. Разбъркайте и поставете купата във фризер, за да се стегне сместа.
3. Обелете и нарежете ябълките на дребни кубчета.
4. Намажете с масло форма с подвижно дъно и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете половината тесто за сладкиша. Върху него начупете на парченца студения пълнеж от масло, захар и брашно. След това разпръснете половината нарязани ябълки и половината марципан, начупен на парченца. Изсипете останалото тесто, върху него парченцата ябълки, върху тях начупените пълнеж и марципан. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути.
5. За глазурата сипете в купичка пудрата захар и добавете към нея кленовия сироп на струйка, като разбърквате енергично. Пресипете глазурата в шприц или в найлоново пликче. Отрежете края му тънко и покрийте сладкиша с глазурата. Оставете да престои 10-15 минути и поднесете.

Продукти

За тестото:

  • 200 г меко масло
  • 300 г захар
  • 3 яйца
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 1 ч.л. канела

За пълнежа:

  • 3 с.л. студено масло
  • 100 г кафява захар
  • 1 ч.л. канела
  • 120 г брашно

  • 4 ябълки
  • 50 г бадемов марципан

За глазурата:

  • 200 г пудра захар
  • 100 г кленов сироп

Свързани рецепти