Ябълки с ризлинг

Ябълки с ризлинг

Начин на приготвяне:

1. Накиснете стафидите в ром или вода за 30 минути.
2. Обелете и издълбайте вътрешността на ябълките. Може да ги издълбаете с помощта на остро ножче или със специален уред. Отрежете тънко кръгче от дъното им, за да могат да стоят изправени и ги подредете в дълбока тавичка.
3. Смесете канелата, захарта, филираните бадеми и прецедените стафиди. Напълнете ябълките със сместа. Залейте ги с виното и ги печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.
4. За ваниловия сос в купичка разбъркайте жълтъците с половината захар и малко прясно мляко. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно със сметаната, останалата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом сместа заври, добавете малко от нея при жълтъците и лазбъркайте. Пресипете жълтъците в тенджерката и бъркайте с помощта на тел, докато крема се сгъсти, около 5 минути.
5. Поставете печена ябълка в чиния и я залейте цялата с леко топъл ванилов сос.

Продукти

За ябълките:

  • 40 г стафиди
  • 100 мл ром
  • 4 големи ябълки
  • 50 г филирани бадеми
  • 20 г кафява захар
  • щипка канела
  • 750 мл вино Ризлинг

За ваниловия сос:

  • 210 мл течна сметана
  • 90 мл прясно мляко
  • 60 г захар
  • 3 жълтъка
  • 1 шушулка ванилия

Свързани рецепти