Итън мес с ментов меренг и червени плодове

Итън мес с ментов меренг и червени плодове
Предаване: Пекарната на Рудолф: Малките пекариГледайте в: Вторник, 20 април от 13:00 | Вторник, 20 април от 13:30

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 90⁰C. Разрежете лимона наполовина и изстискайте малко сок в голяма купа. С помощта на кухненска хартия обтрийте купата отвътре, за да отстраните всякакви замърсявания. Разбийте белтъците с половината кристална захар до образуването на твърди върхове. Добавете пудрата захар и разбийте отново.

2. В кухненски робот смелете останалата кристална захар с листата мента докато се получи прахообразна смес с приятен целен цвят.

3. Отсипете половината белтъчна пяна в друга купа и към нея добавете ментовата захар. Разбъркайте внимателно до еднородност. Пресипете в пош с обикновен накрайник. Останалата белтъчна пяна също пресипете в пош с гладък накрайник.

4. Постелете голяма тава с хартия за печене. Шприцовайте малки топчета (целувки). Изсушете ги във фурната за 1 ½ - 2 часа.

5. За соса сипете водата и захарта в тенджерка и гответе до получаването на сироп. Дръпнете от огъня и охладете. Отстранете дръжките и листенцата на ягодите. Половината от тях нарежете на четвъртинки и ги сложете в купа. Останалите ягоди добавете в захарния сироп заедно с малините и френското грозде, пасирайте до гладкост.

6. Разбийте сметаната и захарта, докато стане много пълтна. Начупете на парчета половината целувки в купата с ягодите. Добавете разбитата сметана. Разбъркайте всичко заедно.

7. Сглобете десерта непосредствено преди поднасяне, за да не омекнат целувките. Изсипете малко от червения сос на дъното на хубава стъклена купа. Начупете на парчета няколко целувки. Разстелете част от сметаната с ягоди върху тях. Начупете отново няколко целувки. Разрежете на две няколко целувки и ги разпределете отгоре. Залейте с ягодов сос. Гарнирайте с клончета френско грозде, къпини и ягоди. Поръсете с пудра захар.

Съвет:

Останалият ягодов сос може да съхранявате в хладилник няколко дни. Използвайте го в други десерти.

Останалите целувки съхранявайте в контейнер с херметическо затваряне до 1 седмица.

 

Продукти

За меренга:

  • 1 лимон
  • 100 г белтъци (от около 3-4 яйца)
  • 200 г захар
  • 100 г пудра захар
  • ½ връзка мента

 

За соса от червени плодове:

  • 300 мл вода
  • 300 г захар
  • 125 г ягоди
  • 75 г малини
  • 1 чепка френско грозде

 

За Итън мес:

  • 125 г ягоди
  • 375 мл течна сметана
  • 40 г захар

 

За гарниране:

  • 100 г къпини
  • 3 чепки френско грозде
  • 100 г ягоди

Свързани рецепти