"Итън мес" с гриловани праскови

Тази рецепта за класическия английски десерт е подобрена с добавянето на ароматни, печени на скара, праскови, сироп от пушен черен чай и крокан с лешници и лавандулов цвят.  Изискано и вкусно!

Продукти

  • За сиропа от чай:
  • 150 мл гореща вода
  • 10 г чай Лансанг сучонг
  • 200 г захар
  • 100 г мед
  • щипка сол
  • За крокана:
  • зехтин
  • 200 г лешници
  • 1 стрък лавандула
  • 200 г захар
  • 1 с.л. сироп от чай
  • 8 праскови
  • зехтин
  • 600 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 6-8 бр. големи целувки
  • цвят от лавандула
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. За сиропа от чай запарете черния чай с гореща вода в чайник за 5 минути. В касерола сипете захарта и я залейте с прецедения чай. Разбъркайте и гответе докато захарта се разтвори на пълно. След това оставете сместа да къкри на слаб огън, докато придобие консистенция на сироп. Разбърквайте от време на време. Дръпнете от огъня и добавете меда и солта, разбъркайте. Оставете сиропа настрани.
  • 2. За крокана нарежете на едро лешниците (може да ги запечете първо в сух тиган за 5-6 минути). Откъснете цвета на стръка лавандула и го добавете при лешниците. Намажете лист хартия за печене със зехтин.
  • 3. В касерола с двойно дъно сипете захарта и добавете 1 с.л. сироп от черен чай. Изчакайте захарта да се карамелизира до тъмен златист цвят. Дръпнете съда от огъня и в горещия карамел добавете лешниците и цвета лавандула. Разклатете енергично и изсипете сместа върху подготвената хартия за печене. Оставете да се втвърди. След това начупете на парченца.
  • 4. Разрежете прасковите на две и отстранете костилките им. Може да използвате и кайсии, и нектарини. Намажете половинките плодове със зехтин и ги поставете с разрязаната страна надолу върху загрята скара или в грил-тиган. Поръсете с щипка сол и печете по 2 минути от всяка страна. Прехвърлете в чиния.
  • 4. Разбийте сметаната с остърганата вътрешност на шушулката ванилия до образуването на меки връхчета. Добавете малко от чаения сироп и разбийте отново до меки връхчета.
  • 5. За да сглобите десерта, разпределете сметаната в 4-6 стъклени купички. Добавете начупена с ръка целувка, грилована праскова и парченца крокан. Поръсете с чаен сироп, цвят лавандула и листенца босилек.

Свързани рецепти

Виж всички