"Итън мес" с гриловани праскови
Рецепта от: Маркъс Уеринг

Тази рецепта за класическия английски десерт е подобрена с добавянето на ароматни, печени на скара, праскови, сироп от пушен черен чай и крокан с лешници и лавандулов цвят. Изискано и вкусно!
Продукти
- За сиропа от чай:
- 150 мл гореща вода
- 10 г чай Лансанг сучонг
- 200 г захар
- 100 г мед
- щипка сол
- За крокана:
- зехтин
- 200 г лешници
- 1 стрък лавандула
- 200 г захар
- 1 с.л. сироп от чай
- 8 праскови
- зехтин
- 600 мл пълномаслена течна сметана
- 1 шушулка ванилия
- 6-8 бр. големи целувки
- цвят от лавандула
- листа босилек
Начин на приготвяне:
- 1. За сиропа от чай запарете черния чай с гореща вода в чайник за 5 минути. В касерола сипете захарта и я залейте с прецедения чай. Разбъркайте и гответе докато захарта се разтвори на пълно. След това оставете сместа да къкри на слаб огън, докато придобие консистенция на сироп. Разбърквайте от време на време. Дръпнете от огъня и добавете меда и солта, разбъркайте. Оставете сиропа настрани.
- 2. За крокана нарежете на едро лешниците (може да ги запечете първо в сух тиган за 5-6 минути). Откъснете цвета на стръка лавандула и го добавете при лешниците. Намажете лист хартия за печене със зехтин.
- 3. В касерола с двойно дъно сипете захарта и добавете 1 с.л. сироп от черен чай. Изчакайте захарта да се карамелизира до тъмен златист цвят. Дръпнете съда от огъня и в горещия карамел добавете лешниците и цвета лавандула. Разклатете енергично и изсипете сместа върху подготвената хартия за печене. Оставете да се втвърди. След това начупете на парченца.
- 4. Разрежете прасковите на две и отстранете костилките им. Може да използвате и кайсии, и нектарини. Намажете половинките плодове със зехтин и ги поставете с разрязаната страна надолу върху загрята скара или в грил-тиган. Поръсете с щипка сол и печете по 2 минути от всяка страна. Прехвърлете в чиния.
- 4. Разбийте сметаната с остърганата вътрешност на шушулката ванилия до образуването на меки връхчета. Добавете малко от чаения сироп и разбийте отново до меки връхчета.
- 5. За да сглобите десерта, разпределете сметаната в 4-6 стъклени купички. Добавете начупена с ръка целувка, грилована праскова и парченца крокан. Поръсете с чаен сироп, цвят лавандула и листенца босилек.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Стоян и Лора
Тарталети от точени кори с круши
Рецепти Стоян и Лора
Топла грис халва с шамфъстъци и сладолед
Рецепти Стоян и Лора
Бонбони от кокос и малини
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Ейнсли Хариът
Сметанов крем с пюре от ягоди и бъз
Рецепти Ейнсли Хариът
Малки палачинки със сладко от ревен и малини и сметана
Рецепти Стоян и Лора
Палачинки с домашен течен шоколад