Италианско печено пиле с чушки и маслини

Италианско печено пиле с чушки и маслини

Начин на приготвяне:

1. Почистете трите вида чушки от дръжките и семките. Нарежете ги на едро и ги сложете в дълбока тавичка. Почистете стръковете праз и ги измийте добре. Нарежете ги на парчета по 10 см и ги разпръснете върху чушките.

2. Поставете половината лимон вътре в пилето заедно с 2 стръка розмарин. Поставете пилето върху зеленчуците в тавата. Поръсете пилето със сол, черен пипер и зехтин. Разпръснете маслините и другите 2 стръка розмарин върху зеленчуците. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 1 час – 1 час и 15 минути.

3. Извадете пилето и го нарежете на парчета. Подредете парчетата в голяма чиния и гарнирайте с печените зеленчуци и маслини. Полейте с отделилия се сос при печенето.

Продукти

  • 1.5 кг свобдно отглеждано пиле
  • 1 органичен лимон
  • 4 стръка розмарин
  • 3 стръка праз
  • 2 червени чушки
  • 1 оранжева чушка
  • 1 жълта чушка
  • 100 г черни маслини без костилки
  • 4 с.л. зехтин
  • морска сол
  • прясно смлян черен пипер

Свързани рецепти