Италиански ньоки със сос кианти

Италиански ньоки със сос кианти

Начин на приготвяне:

1. За приготвянето на соса използвайте висококачествени кремвирши, може да са леко пикантни. Премахнете обвивката им и ги сложете в дълбок добре загрят тиган. Към тях добавете семената от копър и листчетата розмарин, като леко ги стиснете преди това, за да отделят аромата си. Разбъркайте.
2. След 1-2 минути добавете към кремвиршите кианти - силно тосканско червено вино. След като то изври, накъсайте стръковете младо броколи и разбъркайте 1-2 минути. Добавете пасираните домати и оставете соса да поври 3-4 минути.
3. Нарежете бекона на тънки ивички и ги запържете в друг добре загрят тиган до хрупкавост, като го полеете с 1 с.л. зехтин. Добавете шепа белени лешници или бадеми и започнете да тръскате тигана, докато ядките не се запекат. Изключете котлона и добавете кленовия сироп, разбъркайте и дръпнете съда.
4. Сварете картофените ньоки в тенджера с подсолена вода за 2.5 минути, докато изплуват на повърхността. Изцедете ги и ги сложете в доматения сос. Разбъркайте и дръпнете от котлона.
5. Почистете зеления боб, сложете го в дълбок съд и го покрийте с гореща вода. Варете 7-8 минути и добавете 300 г зеленолистни зеленчуци - листа от цвекло, къдраво зеле, лилаво зеле. Варете 1-2 минути. Извадете зеленчуците с решетеста лъжица.
6. В купа направете дресинг като разбъркайте зехтин, оцет, сол и черен пипер. Добавете зеленчуците и разбъркайте хубаво. Върнете за 30 секунди тигана с бекона и ядките върху котлона и след това ги изсипете върху зеленчуците.
7. Поднесете соса с ньоките, като ги поръсите с 2 ч.л. кисело мляко заедно с варените зеленчуци с бекон и ядки.

Продукти

За соса:

  • 4 кремвирша
  • 2 ч.л. семена от резене
  • 2 стръка розмарин
  • 100 г младо броколи
  • 700 мл пасирани домати
  • 120 мл кианти

За зеленчуците:

  • 200 г зелен боб
  • 300 г зеленолистни зеленчуци
  • 2 слайса пушен бекон
  • 40 г белени лешници
  • 1 ч.л. кленов сироп
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 1.5 с.л. оцет
  • сол и черен пипер

  • 400 г картофени ньоки
  • 2 ч.л. кисело мляко

Свързани рецепти