1. В купа смесете захарта, млякото, 1 цяло яйце и 1 жълтък (белтъка запазете за намазване). Добавете меда, разбъркайте, за да се разтвори захарта и добавете маята и отново разбъркайте.

2. В купа сипете брашното, настържете портокаловата кора и прибавете солта.

3. Налейте течните съставки в купата при брашното. Прибавете разтопеното масло и рома. Върху добре набрашнен плот омесете меко и еластично тесто. Поставете го в чиста купа и го покрийте. Оставете на топло, докато втаса.

4. Разделете втасалото тесто на 12 парчета (по около 80 г). Оформете топки с елипсовидна форма и ги оставете да втасат в тавата за печене, като ги покриете с кърпа.

5. Преди да ги сложите във фурната, внимателно ги намажете с разбития белтък. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 15 минути. Извадете от фурната и охладете върху решетка.

6. Разбийте сметаната с пудрата захар и семенцата от шушулката ванилия, трябва да стане пухкава.

7. Върху всяко направете прорез по дължина. Напълнете хубаво с крем, заравнете с шпатула.

8. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

 

Продукти

  • За тестото:
  • 500 г брашно
  • 200 мл затоплено прясно мляко
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 1 с.л. мед
  • 1 пакет суха мая
  • 2 с.л. портокалова кора
  • 1 ч.л. сол
  • 50 г краве масло
  • 1 с.л. ром
  • За пълнежа:
  • 600 мл течна животинска сметана (35%)
  • 1 шушулка ванилия
  • 120 г пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички