Италианска спаначена торта
1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете мекото масло, яйцата и солта. с пръсти смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Не месете тестото много. Увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа обелете и нарежете на ситно лука. Обелените скилидки чесън нарежете на тънки филийки. Запържете лука и чесъна в дълбок тиган с 2 с.л. зехтин. обавете кедровите ядки и сухата смес от подправки, запържете ги за кратко. Добавете листата спанак и гответе докато те се свият, около 4 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
3. В купа разбийте яйцата и добавете сметаната. Разбъркайте до хомогенност. Добавете сместа със спанак, като преди това я прецедите, за да няма много течност. Накъсайте на парченца моцарелата.
4. Намаслете форма с пружина /диаметър 24 см/. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 4 мм. Изрежете лента за стените на формата и кръг за дъното. Поставете ги във формата, като ги напаснете добре. Надупчете тесгото с вилица. Изсипете пълнежа върху тестото и печете киша в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час и 30 минути. След изпичане оставете киша да изстине добре.
5. За салата почистете морковите, селърито, зеления фасул и ги нарежете на жулиени /тънки ивички/. Обелете картофите и също ги нарежете на жулиени. Бланширайте всички зеленчуци в тенждера с вряща подсолена вода. След това ги облейте със студена вода, изцедете ги добре и ги сложете в купа. Киселите краставички, както и лука също нарежете на жулиени. Добавете ги в купата. Добавете и разрязаните на половинки чери домати. добавете майонезата и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Измийте и подсушете тиквичката. Нарежете я на кръгчета и ги намажете с мазнина, с помощта на четка. Изпечете ги от двете страни в добре загрят грил-тиган.
7. Поставете охладения киш върху поднос. Върху него поставете ринг с диаметър 16 см. Намаслете обилно вътрешността на ринга или поставете лента от ацетатно фолио. На дъното му, т.е. върху киша, подредете филии хляб, на които предварително сте отстранили кората им. По стените подредете кръгчета печени тиквички. Напълнете ринга със салата и изравнете. След това внимателно отстранете ринга.
8. За лучените кръгчета обелете главите лук и ги нарежете на дебели шайби. Разделете отделните слоеве на всяка шайба. В една купа разбийте белтъка на сняг. В друга купа разбъркайте брашното и бирата на гладка кашичка. В чиния сипете галетата. Загрейте 3-4 пръста олио в дълбок тиган.
9. Потапяйте лучените кръгчета първо в панировката, а след това в галетата. Изтръсквайте добре и пържете в добре загрятата мазнина, до златисто. Извадете лучените кръгчета върху кухненска хартия.
10. Украсете спаначената торта с лучени кръгчета и стръкчета кресон.

Продукти

  • За тестото:150 г масло 300 г брашно 2 яйца щипка солЗа пълнежа:2 глави лук 1 скилидка чесън 1 с.л. кедрови ядки 1 с.л. италиански подправки - босилек риган мащерка розмарин 500 г спанак 2 топки моцарела 8 яйца 400 г заквасена сметанаЗа италианската салата:2 картофа 1 морков 100 г селъри 100 г зелен фасул 2 кисели краставички 1 глава лук 100 г чери домати 2 с.л. майонеза 1 тиквичка 4 филийки пълнозърнест хлябЗа лучените кръгчета:2 големи глави лук 50 г брашно 1 белтък 100 мл бира 200 г галета

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички