Начин на приготвяне:

1. Нарежете панетонето на еднакви филии.

2. Разбийте яйцата (със стайна температура) със захарта до бледа и пухкава смес, с помощта на миксер. Добавете маскарпонето (със стайна температура) и течната сметана. Разбъркайте леко с помощта на шпатула, след това разбийте отново с миксер. Бавно добавете марсалата. Разбийте до пухкава смес.

3. Начупете захаросаните кестени в крема. Добавете мини шоколадовия чипс (или ситно нарязан шоколад) и 2/3 от нарязаните на едро ядки шамфъстък. Разбъркайте внимателно.

4. На дъното на кръгла форма с пружина наредете филии панетоне, като хубаво ги притиснете, като не оставяте никакви свободни пространства. Поръсете с портокалов ликьор (може да замените с ром или марсала). Изсипете 1/3 от крема с маскарпоне и го разстелете равномерно. Подредете втори ред от филии панетоне, поръсете с ликьор и изсипете още 1/3 от крема. Разстелете го равномерно и покрийте с още един ред панетоне. Поръсете с ликьор. Притиснете добре надолу и покрийте стегнато с прозрачно фолио. Поставете в хладилник за поне 1 нощ. Останалият крем също съхранявайте в хладилник.

5. Преди сервиране отстранете фолиото и отворете формата. Преместете тортата върху поднос и отгоре разстелете останалия крем. Украсете с отделените ядки шамфъстък и зърната нар.

Продукти

  • 625 г панетоне
  • 6 с.л. портокалов ликьор
  • 2 яйца от свободни кокошки
  • 75 г захар
  • 500 г маскарпоне
  • 250 мл пълномаслена течна сметана
  • 125 мл марсала
  • 75 г захаросани кестени
  • 125 г мини шоколадов чипс
  • 100 г печени, безсолни ядки шам-фъстък
  • 2 с.л. зърна от нар

Свързани рецепти