Италианска коледна торта
Рецепта от: Найджела Лоусън
Това е сурова торта от парчета панетоне, крем с маскарпоне и различни добавки - захаросани кестени, шоколадови парченца, ядки шамфъстък, зърна нар. Пригответе тортата деня преди Коледа, за да може да я сервирате на празничната трапеза.
Продукти
- 625 г панетоне
- 6 с.л. портокалов ликьор
- 2 яйца от свободни кокошки
- 75 г захар
- 500 г маскарпоне
- 250 мл пълномаслена течна сметана
- 125 мл марсала
- 75 г захаросани кестени
- 125 г мини шоколадов чипс
- 100 г печени, безсолни ядки шам-фъстък
- 2 с.л. зърна от нар
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете панетонето на еднакви филии.
- 2. Разбийте яйцата (със стайна температура) със захарта до бледа и пухкава смес, с помощта на миксер. Добавете маскарпонето (със стайна температура) и течната сметана. Разбъркайте леко с помощта на шпатула, след това разбийте отново с миксер. Бавно добавете марсалата. Разбийте до пухкава смес.
- 3. Начупете захаросаните кестени в крема. Добавете мини шоколадовия чипс (или ситно нарязан шоколад) и 2/3 от нарязаните на едро ядки шамфъстък. Разбъркайте внимателно.
- 4. На дъното на кръгла форма с пружина наредете филии панетоне, като хубаво ги притиснете, като не оставяте никакви свободни пространства. Поръсете с портокалов ликьор (може да замените с ром или марсала). Изсипете 1/3 от крема с маскарпоне и го разстелете равномерно. Подредете втори ред от филии панетоне, поръсете с ликьор и изсипете още 1/3 от крема. Разстелете го равномерно и покрийте с още един ред панетоне. Поръсете с ликьор. Притиснете добре надолу и покрийте стегнато с прозрачно фолио. Поставете в хладилник за поне 1 нощ. Останалият крем също съхранявайте в хладилник.
- 5. Преди сервиране отстранете фолиото и отворете формата. Преместете тортата върху поднос и отгоре разстелете останалия крем. Украсете с отделените ядки шамфъстък и зърната нар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел