Начин на приготвяне:

1. Предварително сварете на пара мидите без черупки, като вместо вода използвате бяло вино. Запазете бульона. Изпечете или изпържете скаридите за кратко, докато порозовеят.
2. Бланширайте почистените зелен фасул и пресен грах, за 5-6 минути, до омекване. /Замразеният грах няма нужда от предварителна обработка./ Прецедете ги.
3. Нарежете пилешките гърди и свинското месо на парчета и ги сложете в голяма чиния. Поръсете ги със сол, черен и бервен пипер. Разбъркайте. Наденицата нарежете на кръгчета.
4. Нарежете на ситно лука, чесъна и магданоза. Чушката нарежете на дребни кубчета. Доматите нарежете на кубчета, като отстраните семките им.
5. Сипете зехтин в тиган за паеля и запържете пилешкото и свинското месо от всички страни, до златисто. Извадете ги в чиния. Запържете наденицата и извадете и нея.
6. Сипете зехтин в тигана и запържете нарязаните лук, чесън и червена чушка. След минута добавете доматите. Разтворете шафрана в 2 с.л. топла вода и го добавете заедно с пилешкия бульон. Овкусете със сол и черен пипер. сипете ориза и разбъркайте. Варете ориза 8-10 минути, като го разбърквате от време на време.
7. През последните две минути от варенето на ориза върнете месото в тигана, добавете фасула, граха, скаридите, мидите и маслините. Не разбърквайте. Поръсете с магданоз.
8. Дръпнете съда от огъня и го покрийте с алуминиево фолио. Оставете паелята да почине 15 минути.

Продукти

  • 6 с.л. бяло вино
  • 450 г миди
  • 120 г грах
  • 150 г зелен боб
  • зехтин
  • 6 парчета пилешки гърди
  • 150 г свинско филе
  • 10 големи скариди
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 червена чушка
  • 2 домата
  • 5 стръка магданоз
  • 900 мл пилешки бульон
  • 350 г ориз
  • щипка шафран
  • 250 г чоризо
  • 8 зелени пълнени маслини
  • сол и черен пипер
  • червен пипер

Свързани рецепти