Ислим кебап с пилаф с фиде
1. Обелете и нарежете лука и чесъна на много ситно. Почистете семките на лютите чушки и ги нарежете на тънки кръгчета. Разрежете домата на четвъртинки и отстранете семките им. Нарежете останалата част на кубчета.
2. Оваляйте джолана в брашно и го запържете от всички страни в добре загрята тенджера. Обръщайте джолана често, за да не загори. Добавете нарязаните лук и чесън заедно с 1 с.л. зехтин. Разбъркайте и добавете листенцата розмарин и мащерка, нарязаните чушки и домат. Излейте бульона и добавете доматеното пюре. Разбъркайте добре. Намалете огъня, захлупете тенджерата и гответе 45 минути.
3. Измийте и подсушете добре патладжаните. Отрежете дръжките им и ги нарежете на тънки, дълги филии. Подредете ги в плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете ги със зехтин, с помощта на четка. поръсете със сол и черен пипер. Обърнете ги и повторете същото. Печете ги 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
4. Отделете месото от джолана и го накъсайте на парчета. Поставете изпечените филийки патладжан две по две, на кръст, в тавата. По средата поставете парчета месо, след това малко от соса, отново месо и затворете краищата на патладжаните, като пакетче. Върху така оформеното пакетче поставете малко сос, кръгче домат. Прободете парче чушка с шиш и го забучете в пакета от патладжани. Печете пакетчетата на 180 градуса 20 минути.
5. За пилафа накинете ориза в топла вода за 30 минути или го измийте под течаща вода, докато спре да тече бяла вода, т.е. докато се измие нишестето. Оставете го да се изцеди много добре.
6. В тенджерка сипете олиото и маслото. Щом то се разтопи, добавете ориза и бъркайте докато той стане прозрачен. Добавете бульона, разбъркайте внимателно и захлупете съда. варете ориза на слаб огън, около 10 минути.
7. В тиган сипете малко олио или масло. Щом се загрее, добавете фидето /начупено, не навито на гнезда/ и бъркайте докато то придобие бледокафяв цвят. Добавете запърженото фиде към ориза и го дръпнете от огъня. Поръсете със сол и черен пипер и покрийте тенджерата с кухненска кърпа. Оставете пилафа да почине 15-30 минути.
8. Поднесете ислим кебап, гарниран с пилаф с фиде, като го оформите с помощта на ринг.

Продукти

  • За ислим кебапа:1 голяма глава лук 2 скилидки чесън 2 люти чушки сиврия 1 домат 1 агнешки джолан брашно зехтин 1 стрък розмарин 6 стръка мащерка 500 мл агнешки бульон 1 с.л. доматено пюре 2 дълги патладжана сол и черен пипер 2 домата 1 люта зелена чушка сиврияЗа пилафа:0.5 к.ч. олио 1 с.л. масло 2 в.ч. дългозърнест ориз 3 в.ч. бульон шепа фиде сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички