Исландски ръжено-малцов хляб
1. Сипете кисело мляко със стайна температура в голяма купа. Начупете маята на парченца в млякото. Разбъркайте с вилица докато маята се разтвори.
2. В купата добавете триците, малца, ръженото брашно и меласата. Разбъркайте. Добавете семената от копър и разбъркайте отново. Добавете половината брашно от лимец и разбъркайте.
3. Добавете пастата уасаби, замразения нарязан спанак, смления кимион, спирулината и солта. Разбъркайте и добавете и останалото брашно от лимец. Разбъркайте сместа до хомогенност.
4. Намаслете дъното и стените на правоъгълна, дълбока форма за кекс. Изсипете сместа във формата, разпределете я и покрийте с кърпа. Оставете на топло за 2 часа, да втаса.
5. След това изпечете хляба в предварително загрята фурна на 175 градуса за 2 часа. Смесете водата с царевичния сироп, вадете хляба през цялото време на печене и го мажете с тази смес, с помощта на четчица, докато тя свърши. След изпичане оставете хляба добре да изстине и да почине.
6. За хапките със сьомга нарежете хляба на тънки филийки, а всяка филийка на 2-3 хапки. Намажете хапките с масло. Върху нея поставете тънко парче пушена сьомга и стръкче пресен копър.

Продукти

  • 400 г кисело мляко 35 г прясна мая 150 г пшенични трици 150 г ръжено брашно 150 г малц 150 г меласа 1.5 ч.л. семена от копър 400 г брашно от лимец 1 ч.л. паста уасаби 100 г замразен спанак 1 ч.л. спирулина на прах 1 ч.л. солЗа намазване:300 мл вода 3 с.л. царевичен сиропЗа хапките:500 г пушена сьомга масло копър

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички