Ирландски кейк с кафе

Ирландски кейк с кафе

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто добавете 2 с.л. разтворимо кафе към еспресото и разбъркайте. Сипете кафето в купа заедно с яйцата, прясното мляко и фъстъченото масло и ги разбъркайте. В друга купа смесете кафявата, захар, солта, брашното, бакпулвера и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете течната смес към сухата и разбъркайте до хомогенност.
2. Намаслете кръгла форма с диаметър 18 см /височина 5 см/. Смесете галетата с останалото разтворимо кафе. Поръсете дъното и стените със сместа. Изсипете кексовата смес във формата и печете кекса в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час.
3. Смесете продуктите за трохите в плоска тава, постлана с хартия за печене. Претривайте сместа през пръстите си, докато маслото се смеси с останалите продукти. Разпръснете трохите в тавата и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. Разбийте сметаната до плътност.
5. Извадете кекса от формата и го оставете да се поохлади. Нанесете уискито върху кекса с помощта на четчица. Нанесете битата сметана и я оформете като купол. Поръсете кекса с изпечените трохи.

Продукти

За кекса:

  • 3 с.л. разтворимо кафе
  • 100 мл кафе еспресо
  • 250 г брашно
  • 1 шушулка ванилия
  • 500 г кафява захар
  • 9 г сол
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 350 мл прясно мляко
  • 130 г фъстъчено масло
  • 3 яйца
  • 2 с.л. галета

За топинга:

  • 75 г брашно
  • 50 г овесени ядки
  • 25 г разтворимо кафе
  • 75 г захар
  • 75 г масло
  • щипка сол

Допълнително:

  • 500 мл течна сметана
  • 200 мл уиски
  • 1 с.л. какао
  • 1 с.л. пудра захар

Свързани рецепти