Ирландски джинджифилов хляб

Ирландски джинджифилов хляб

Начин на приготвяне:

1. В тенджерка сипете меласата, златния сироп (може да се замени с мед) и маслото. Загрейте сместа докато маслото се разтопи.
2. В купа сипете брашното и добавете бакпулвера и содата като ги пресявате. Добавете смлените подправки, солта и захарта. Разбъркайте. 
3. в друга купа разбийте яйцето и добавете прясното мляко. Добавете и сместа от меласа, златен сироп и масло. Разбъркайте. Добавете сухите съставки и разбъркайте до хомогенност. 
4. Намаслете правоъгълна форма за кекс (обем 900 г) и постелете хартияз а печене на дъното и по стените и. Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 55 минути. Не отваряйте фурната преди да са минали 45 минути, тъй като хлябът ще спадне.
5. За сиропа сипете захарта, водата и нарязания на ситно захаросан джинджифил в тенджерка. Загрейте сместа на умерен огън, при непрекъснато разбъркване. Оставете сиропа да поври 5 минути, за да се сгъсти.
6. Щом извадите хляба от фурната, надупчете го с помощта на шиш и веднага залейте с горещия сироп. Оставете хляба да изстине напълно и след това го извадете от формата.

Продукти

  • 60 г масло
  • 75 г меласа
  • 50 г златен сироп
  • 140 г брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смляно индийско орехче
  • 100 г захар
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце
  • 125 мл прясно мляко

За сиропа:

  • 75 г захар
  • 2 ч.л. захаросан джинджифил
  • 75 мл вода

Свързани рецепти