Индийска торта с ананас и къри

Индийска торта с ананас и къри

Начин на приготвяне:

1. За блата в една купа сипете сухите съставки - брашно, бакпулвер, къри, захар и кокосови стърготини и ги разбъркайте. В друга купа разбъркайте яйцето с кокосовото мляко и олиото. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.
2. Намаслете кръгла форма с диаметър 24 см и постелете дъното и с изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете сместа за блата във формата, заравнете я и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. След изпичане охладете добре блата върху решетка.
3. За компота от ананас обелете ананаса и го нарежете на малки кубчета. В дълбока тенджерка с дълга дръжка сипете половината захар. Щом се разтопи, добавете останалата захар. Разклатете съда леко. Щом се образува тъмен карамел, добавете пръчката канела и анасона. След това добавете парченцата ананас. Разбърквайте в продължение на 3 минути. След това оставете компота да се охлади.
4. За белтъчната пяна сварете захарен сироп от 2/3 от захарта и водата. температурата на сиропа трябва да достигне 121 градуса. В купа разбийте белтъците с кърито на пяна, с помощта на миксер. Без да спирате разбиването добавете останалата захар. Продължете рлазбиването до получаването на твърда пяна. Добавете горещия сироп на тънка струйка без да спирате да разбивате.
5. За топинга смелете фино в блендер безсолните запечени фъстъци, кокосовите стърготини и кърито.
6. поставете охладения блат върху въртящ се поднос за торта. Отгоре изсипете белтъчната пяна така, че да покрие целия блат. С помощта на палетен нож и със силно въртене, оформете вдлъбнатина по средата на тортата, нещо като купа. След това загладете добре пяната по цялата повърхност, като остраните излишната. С помощта на газова горелка обгорете белтъчната пяна по цялата повърхност на тортата.
7. В оформената "купа" на тортата изсипете изстиналия компот от ананас. Поръсете с топинга. Украсете със стръкче мента.

Продукти

За блата:

  • 200 г брашно
  • 1 с.л. къри на прах
  • 7 г бакпулвер
  • 220 г захар
  • 100 г кокосови стърготини
  • 1 яйце
  • 180 мл кокосово мляко
  • 60 мл олио

За белтъчната пяна:

  • 100 мл вода
  • 375 г захар
  • 4 белтъка
  • 1 ч.л. къри на прах

За компота от ананас:

  • 600 г ананас
  • 100 г захар
  • 1 звездичка анасон
  • 1 пръчка канела

За топинга:

  • 50 г безсолни печени фъстъци
  • 15 г кокосови стърготини
  • 1 ч.л. къри на прах

Свързани рецепти