Това е рецепта за ароматно и засищащо къри от индийската кухня. Кюфтета от агнешка кайма първо се изпържват, а  след това се задушават в сос с подправки и кисело мляко. Непременно си пригответе тънък топъл хляб, за да топите соса.

Продукти

  • 2 с.л. олио
  • 125 г стар хляб
  • 340 мл кокосово мляко
  • 500 г агнешка кайма
  • 1 връзка кориандър
  • 1 яйце
  • 1 1/2 с.л. къри на прах
  • 2 ч.л. настърган джинджифил
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. зърна синап
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 1 глава лук
  • 400 г нарязани домати
  • щипка сол
  • хляб роти или наан

Начин на приготвяне:

  • 1. Изрежете кората на хляба и го начупете в купичка. Залейте със 135 мл кокосово мляко и оставете за 5 минути настрана.
  • 2. В купа сложете агнешката кайма и към нея добавете яйцето, нарязаните на ситно стъбла кориандър, настъргания джинджифил и нарязания на ситно чесън. Разбъркайте и добавете накиснатия хляб, овкусете със сол и омесете добре.
  • 3. С помощта на лъжица за сладолед оформете кръгли топчета и ги подредете в тавичка, постлана с хартия за печене. Поставете ги в хладилник, за да се стегнат, за около 15-20 минути.
  • 4. Загрейте 1 с.л. в мултикукър или дълбок тиган и изпържете кюфтета на порции, за около 6-7 минути, до златистокафяво от всички страни. Извадете ги в чиния.
  • 5. В същия тиган налейте останалото олио и запържете за 10 секунди зърната синап и семената кимион. Добавете нарязания на ситно лук и запържете за 2-3 минути, докато омекне. Добавете нарязаните домати и кокосовото мляко. Овкусете със сол, черен пипер, къри на прах. Разбъркайте и върнете кюфтета в соса. Гответе 15 минути в мултикукър или 35-40 мин. в тиган, на слаб огън.
  • 6. Сервирайте кърито с агнешки кюфтета, поръсено с листа кориандър и с топъл хляб роти или наан.

Свързани рецепти

Виж всички