Имамбаялдъ
Рецепта от: Максут Ашкар
Имамбаялдъ е едно от онези зеленчукови ястия, които свързваме с лятото. За тази лесна рецепта за имамбаялдъ се изисква само да имате вкусни, пресни зеленчуци - домати, патладжани и лук.
1. Измийте и подсушете патладжаните. Отстранете дръжките им и ги обелете на райета. Нарежете патладжаните на тънки, дълги филии.
2. Подредете патладжаните върху кухненска кърпа и ги посолете. Втрийте солта в тях и ги оставете за 10-15 минути, за да пуснат горчивия си сок. След това ги измийте под течаща вода в цедка. Изцедете ги и ги подсушете в кухненската кърпа.
3. Загрейте 2-3 пръста зехтин или олио в тиган. Изпържете филиите патладжан от двете страни, до леко залтисто. Подредете патладжаните в тавичка, постлана с кухненска хартия.
4. Обелете скилидките чесън. Обелете и нарежете лука на колелца. Разделете ги на по-тънки кръгчета. Нарежете доматите на колеца. Почистете листата магданоз.
5. За тази класическа рецепта за имамбаялдъ по турски подредете един слой пържени патладжани в тенджера. Върху тях разпръснете няколко скилидки чесън, няколко кръгчета домати и лук. Поръсете с листа магданоз. Подредете още един слой патладжани, чесън, домати, лук, магданоз. Завършете с пържени патладжани.
6. Изтискайте сока на лимона, полейте обилно със зехтин. Сипете вода до половината на зеленчуците. Гответе това имамбаялдъ по турски на слаб огън в продължение на 35 минути.
1. Измийте и подсушете патладжаните. Отстранете дръжките им и ги обелете на райета. Нарежете патладжаните на тънки, дълги филии.
2. Подредете патладжаните върху кухненска кърпа и ги посолете. Втрийте солта в тях и ги оставете за 10-15 минути, за да пуснат горчивия си сок. След това ги измийте под течаща вода в цедка. Изцедете ги и ги подсушете в кухненската кърпа.
3. Загрейте 2-3 пръста зехтин или олио в тиган. Изпържете филиите патладжан от двете страни, до леко залтисто. Подредете патладжаните в тавичка, постлана с кухненска хартия.
4. Обелете скилидките чесън. Обелете и нарежете лука на колелца. Разделете ги на по-тънки кръгчета. Нарежете доматите на колеца. Почистете листата магданоз.
5. За тази класическа рецепта за имамбаялдъ по турски подредете един слой пържени патладжани в тенджера. Върху тях разпръснете няколко скилидки чесън, няколко кръгчета домати и лук. Поръсете с листа магданоз. Подредете още един слой патладжани, чесън, домати, лук, магданоз. Завършете с пържени патладжани.
6. Изтискайте сока на лимона, полейте обилно със зехтин. Сипете вода до половината на зеленчуците. Гответе това имамбаялдъ по турски на слаб огън в продължение на 35 минути.
Продукти
- 4 дълги патладжана 1 глава чесън 1 глава лук сол 3 домата 0.5 връзка магданоз 1 лимон сок зехтин 1.5 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска