Икономично суши

Икономично суши

Начин на приготвяне:

1. Накиснете ориза в купа със студена вода за 10 минути. След това го измийте добре под течаща вода. Подсушете го, сложете го в тенджера и го залейте със студена вода. Варете ориза на силен огън 2 минути. След това намалете силата на огъня до умерена и варете още 5 минути. Накрая, варете още 12 минути, на слаб огън. По време на варенето разбърквайте ориза от време на време. Покрийте сварения ориз с памучна кърпа и го оставете 15 минути.
2. В купичка смесете оцета, пудрата захар и водата за соса. Разбъркайте. Пресипете поизстиналия ориз в тава и го полейте равномерно със соса. Разбъркайте.
3. За омлета разбийте яйцата в купа и ги овкусете със сол и черен пипер. Загрейте тиган с 1 с.л. олио на слаба течпература. Изсипете яйцата така, че да образуват един тънък слой. Щом долната страна на омлета се изпържи, похлупете тигана и гответе до готовност.
4. Нарежете омлета на дълги ленти с ширина около 2 см. Нарежете сьомгата на тънки парчета. Обелете краставицата и я разрежете на две по дължина. Отстранете семките и. Нарежете на дълги ленти. Обелете мангото и го нарежете на ивички. Обеленото и сварено червено цвекло също нарежете на лентички.
5. Върху плота постелете бамбукова подложка. Върху нея поставете лист нори с грапавата страна навътре. Разстелете на един слой ориз, като оставяте свободни 2 см от всички краища. В единия край, върху ориза подредете ивички манго и парчета сьомга. Завийте внимателно на руло, като работите с навлажнени ръце. За втория вариант суши комбинирайте лентички червено цвекло и краставица, а за третия - омлет и краставица.
6. Нарежете рулата с помощта на мокър остър нож на парчета с дебелина около 3 см. сервирайте суши с лек соев сос и парченце паста уасаби по желание.

Продукти

  • 500 г ориз за ризото
  • 600 мл вода
  • 4 яйца
  • олио
  • 1 манго
  • 100 г филе от сьомга
  • 2 глави сварено червено цвекло
  • 1 голяма краставица
  • 6 листа нори
  • соев сос

За соса:

  • 60 мл бял винен оцет
  • 1 с.л. пудра захар
  • 60 мл вода

Свързани рецепти