1. Нарежете свинските наденици на парчета от по 3 см. Отделете ребрата едно от друго. Притиснете небелените скилидки чесън колкото да ги смачкате.

2. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Пуснет скилидките чесън в него. След 1 минута сложете нарязаните наденици и свинските ребра и ги запечатайте от всички страни. Деглазирайте с червено вино. Щом алкохолът се изпари, добавете доматите и водата. Пуснете дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер. Намалете силата на огъня, захлупете и гответе в продължение на 2.5 - 3 часа.

3. За полентата загрейте водата в голяма тенджера. Добавете сол. Преди водата да заври, започнете да сипвате на струйка царевичния грис като непрекъснато и енергично разбърквате. Намалете силата на огъня и продължете да бъркате в една и съща посока в продължение на 35-40 минути, докато сместа стане копринено гладка. Накрая овкусете с малко сол.

4. Изсипете топлата полента върху голяма дървена дъска и я разстелете на тънък слой. Върху нея разпределете равномерно яхнията с наденица и ребра. Поръсете със сирене пекорино и прясно смлян черен пипер. Поднесете.

Продукти

  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 4 скилидки чесън
  • 10-12 бр. сурова свинска наденица
  • 10-12 бр. свински ребра
  • 150 мл червено вино
  • 800 г нарязани домати от консерва
  • 400 мл вода
  • 2-3 ч.л. сол
  • 1-2 дафинови листа
  • пармезан или пекорино
  • прясно смлян черен пипер
  • За полентата:
  • 3 литра вода
  • 500 г царевичен грис за полента
  • сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички