Яхния с наденица и полента по рецепта на баба
Рецепта от: Силвия Колока
1. Нарежете свинските наденици на парчета от по 3 см. Отделете ребрата едно от друго. Притиснете небелените скилидки чесън колкото да ги смачкате.
2. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Пуснет скилидките чесън в него. След 1 минута сложете нарязаните наденици и свинските ребра и ги запечатайте от всички страни. Деглазирайте с червено вино. Щом алкохолът се изпари, добавете доматите и водата. Пуснете дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер. Намалете силата на огъня, захлупете и гответе в продължение на 2.5 - 3 часа.
3. За полентата загрейте водата в голяма тенджера. Добавете сол. Преди водата да заври, започнете да сипвате на струйка царевичния грис като непрекъснато и енергично разбърквате. Намалете силата на огъня и продължете да бъркате в една и съща посока в продължение на 35-40 минути, докато сместа стане копринено гладка. Накрая овкусете с малко сол.
4. Изсипете топлата полента върху голяма дървена дъска и я разстелете на тънък слой. Върху нея разпределете равномерно яхнията с наденица и ребра. Поръсете със сирене пекорино и прясно смлян черен пипер. Поднесете.
Продукти
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 4 скилидки чесън
- 10-12 бр. сурова свинска наденица
- 10-12 бр. свински ребра
- 150 мл червено вино
- 800 г нарязани домати от консерва
- 400 мл вода
- 2-3 ч.л. сол
- 1-2 дафинови листа
- пармезан или пекорино
- прясно смлян черен пипер
- За полентата:
- 3 литра вода
- 500 г царевичен грис за полента
- сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол