Яхния, печен боб и салата
Рецепта от: Джейми Оливър
1. Сипете 2-3 с.л. зехтин в тиган и щом се загрее, добавете каймата. Мачкайте я с дървена лъжица, за да се отдели. Овкусете със сол, черен пипер и листенца мащерка. гответе каймата докато придобие златист цвят, като от време на време я разбърквате.
2. Обелете лука, морковите и селърито. Нарежете ги на тънко с помощта на кухненски робот или на ръка. Към каймата добавете нарязан розмарин, скилидките чесън, през преса, и соса "Уорчестър". разбъркайте. Щом сосът се изпари напълно, добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте. Гответе до готовност, като разбърквате на всеки 2 минути. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.
3. Почистете картофите от черни точки и ги измийте. Набучете ги с нож по цялата им повърхност, поставете ги в купа и ги покрийте с прозрачно фолио. Поставете картофите в микровълнова фурна за 14-16 минути. Отстранете фолиото ги поръсете със зехтин, сол, черен пипер и ги разбъркайте хубаво. Извадете ги и ги подредете в предварително загрята във фурна тавичка и ги поръсете с розмарин. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, до златисто.
4. За боба нарежете бекона на кубчета и го запържете в тиган с 1-2 с.л. зехтин, до златисто. Добавете нарязаните на кубчета домати, след това боба от консерва заедно със сока му. Щом течността се поизпари, добавете 1 с.л. оцет и 2 с.л. зехтин. Оставете боба да покъкри на слаб огън 2-3 минути. Накрая добавете накъсаните на едро листа босилек.
5. За дресинга за салатата обелете авокадото и го нарежете на едро направо в блендер. Добавете сметаната, лимоновия сок, 2-3 с.л. зехтин и щипка сол. Пасирайте. Пресипете дресинга в каничка. В голяма чиния разпръснете кресона, а върху него подредете листа зелена салата. Залейте салата с дресинг непосредствено преди сервиране.
6. Сипете яхнията в голяма чиния, а отстрани подредете печените картофи. Стиснете всеки картоф така, че той да се разтвори в горната си част. В отвора сипете по 1 ч.л. заквасена сметана и полейте с малко зехтин. Поднесете със салата и печен боб.
Продукти
- За яхнията:
- 4 големи картофа
- 2 стръка розмарин
- 4 с.л. заквасена сметана
- 500 г говежда кайма
- 2 стръка мащерка
- 1 глава червен лук
- 2 моркова
- 3 стъбла селъри
- розмарин
- 4 скилидки чесън
- 6 с.л. сос Уорчестър
- 1 малка връзка магданоз
- За печения боб:
- 4 слайса пушен бекон
- 2 домата
- 400 г сварен маслен боб
- червен винен оцет
- 3 стръка босилек
- сол и черен пипер
- зехтин
- За салатата:
- 1 салата копф
- шепа кресон
- 1 авокадо
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 лимон
- сол и черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами