Яхния от октопод и див ям
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. Сложете октопода в голяма тенджера с вода и го варете 40 минути. Щом кожата му се отделя лесно, значи е готов. Извадете го и след като изстине, нарежете тялото и пипалата на парчета от по 3-4 см.
2. Обелете и нарежете шалота на ситно. Сипете 2 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука докато омекне. Добавете половината масло, а след това и настъргания джинджифил, нарязания на тънки филийки чесън, нарязаните на тънки кръгчета люти чушки заедно със семките и парчетата октопод. Разбъркайте и оставете да заври на слаб огън.
3. Обелете и нарежете на кубчета дивия ямс или сладък картоф. Добавете го в тенджерата. Овкусете със сол. Добавете и останалото масло. Добавете коняка и изчакайте той да се изпари. След това деглазирайте с бяло вино.
4. Пуснете стръковете мащерка и магданоз, както и дафиновите листа. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Добавете нарязаните на кубчета домати и разбъркайте. Захлупете и гответе 45 минути или докато октоподът стане крехък.
5. Сервирайте яхнията в дълбока чиния заедно с парче прясна франзела.
Продукти
- 1.5 с.л. зехтин
- 1 кг октопод
- 20 г масло
- 3 глави лук шалот
- 2 люти чушки
- 1 скилидка чесън
- 2 см корен джинджифил
- 185 мл бяло вино
- 1 средно голям див ям или сладък картоф
- 3 домата
- сол и черен пипер
- 3 стръка мащерка
- 3 стръка магданоз
- 40 мл коняк
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол