1. Сложете октопода в голяма тенджера с вода и го варете 40 минути. Щом кожата му се отделя лесно, значи е готов. Извадете го и след като изстине, нарежете тялото и пипалата на парчета от по 3-4 см.

2. Обелете и нарежете шалота на ситно. Сипете 2 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука докато омекне. Добавете половината масло, а след това и настъргания джинджифил, нарязания на тънки филийки чесън, нарязаните на тънки кръгчета люти чушки заедно със семките и парчетата октопод.  Разбъркайте и оставете да заври на слаб огън.

3. Обелете и нарежете на кубчета дивия ямс или сладък картоф. Добавете го в тенджерата. Овкусете със сол. Добавете и останалото масло. Добавете коняка и изчакайте той да се изпари. След това деглазирайте с бяло вино.

4. Пуснете стръковете мащерка и магданоз, както и дафиновите листа. Овкусете с прясно смлян черен пипер. Добавете нарязаните на кубчета домати и разбъркайте. Захлупете и гответе 45 минути или докато октоподът стане крехък.

5. Сервирайте яхнията в дълбока чиния заедно с парче прясна франзела.

Продукти

  • 1.5 с.л. зехтин
  • 1 кг октопод
  • 20 г масло
  • 3 глави лук шалот
  • 2 люти чушки
  • 1 скилидка чесън
  • 2 см корен джинджифил
  • 185 мл бяло вино
  • 1 средно голям  див ям или сладък картоф
  • 3 домата
  • сол и черен пипер
  • 3 стръка мащерка
  • 3 стръка магданоз
  • 40 мл коняк

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички