1. Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги на кубчета от по 5 см, без да ги белите. Сложете ги в цедка и ги поръсете обилно със сол. Оставете ги за 10-15 минути, за да отделят горчивия си сок. Подсушете ги с кухненска хартия. След това ги сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене и ги разпределете на един слой. Поръсете със сол и 3 с.л. зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 60 градуса 20-30 минути.

2. В плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак загрейте 1 с.л. зехтин. Запечатайте от всички страни месото, нарязано на парчета от по 5 см. Поръсете със сол. Ако е необходимо, правете това на порции. Извадете месото.

3. В същия съд запържете за 3-4 минути нарязания лук заедно с кориандъра и пръчката канела, до омекване.

4. Върнете месото заедно с отделилите се сокове в тенджерата. Добавете доматите и гответе 2-3 минути.

5. Разтворете бульона в горещата вода. Добавете го в тенджерата заедно със сушения касис и разбъркайте. Захлупете и поставете във фурната за 1 час и 30 минути на 160 градуса.

6. Към сготвеното месо добавете печения патладжан, фино настърганата кора на лайма и сока му. Разбъркайте внимателно.

7. Сервирайте яхнията с пилаф от ориз, поръсена с листа мента.

Продукти

  • 2 патладжана
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 кг агнешка плешка
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. смлян кориандър
  • 1 пръчка канела
  • 400 г нарязани домати
  • 1 кубче органичен пилешки бульон
  • 200 мл гореща вода
  • 1/2 ч.ч. сушен касис
  • 1 лайм, кора и сок
  • сол и черен пипер
  • За сервиране:
  • ориз пилаф
  • листа мента

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички