Яхния от агнешко и патладжан
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги на кубчета от по 5 см, без да ги белите. Сложете ги в цедка и ги поръсете обилно със сол. Оставете ги за 10-15 минути, за да отделят горчивия си сок. Подсушете ги с кухненска хартия. След това ги сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене и ги разпределете на един слой. Поръсете със сол и 3 с.л. зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 60 градуса 20-30 минути.
2. В плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак загрейте 1 с.л. зехтин. Запечатайте от всички страни месото, нарязано на парчета от по 5 см. Поръсете със сол. Ако е необходимо, правете това на порции. Извадете месото.
3. В същия съд запържете за 3-4 минути нарязания лук заедно с кориандъра и пръчката канела, до омекване.
4. Върнете месото заедно с отделилите се сокове в тенджерата. Добавете доматите и гответе 2-3 минути.
5. Разтворете бульона в горещата вода. Добавете го в тенджерата заедно със сушения касис и разбъркайте. Захлупете и поставете във фурната за 1 час и 30 минути на 160 градуса.
6. Към сготвеното месо добавете печения патладжан, фино настърганата кора на лайма и сока му. Разбъркайте внимателно.
7. Сервирайте яхнията с пилаф от ориз, поръсена с листа мента.
Продукти
- 2 патладжана
- 4 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 кг агнешка плешка
- 1 глава лук
- 1 с.л. смлян кориандър
- 1 пръчка канела
- 400 г нарязани домати
- 1 кубче органичен пилешки бульон
- 200 мл гореща вода
- 1/2 ч.ч. сушен касис
- 1 лайм, кора и сок
- сол и черен пипер
- За сервиране:
- ориз пилаф
- листа мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото