Ягодов тарт
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За тестото разбъркайте всички продукти без водата в кухненски робот или миксер до получаването на трохи. Добавете малко студена вода, за да се обедини всичко в тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете на плосък ринг, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 час.
2. Разточете тестото върху набрашнен плот с помощта на точилка, с дебелина 3 мм и приблизителен диаметър 26 см. Прехвърлете тестото в предварително намаслена плитка форма за тарт и притиснете по дъното и стените. Отстранете излишното тесто по стените. Надупчете тестото с вилица. Поставете кръг от хартия за печене върху него и изиспите зърна боб или ориз. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Отстранете хартията със зърната и печете още 5 минути, до бледозлатисто.
3. За крема сипете прясното мляко в тенджерка и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Загрейте млякото. В купа разбийте жълтъците със захарта, добавете царевичното нишесте и разбъркайте до гладкост. На тънка струйка налейте горещото мляко при жълтъците, като постоянно разбърквате енергично. Прехвърлете сместа в тенджерката ив ърнете върху котлона. Разбърквайте докато кремът се сгъсти. Пресипете в стъклена купа и покрийте с прозрачно фолио. Охладете.
4. Разбийте сметаната до утрояване на обема си. Добавете я към охладения крем и разбъркайте внимателно. Изсипете крема върху основата на тарта. Отгоре подредете цели предварително почистени от дръжките и листата ягоди.
5. Загрейте конфитюр от ягоди в тенджерка заедно с 1 с.л. вода. Намажете ягодите с топлия конфитюр за повече блясък.
Продукти
- За тестото:
- 200 г брашно
- 100 г студено масло
- 20 г захар
- студена вода
- щипка сол
- За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 80 г захар
- 30 г царевично нишесте
- 1 шушулка ванилия
- 200 мл течна сметана
- Допълнително:
- 500 г ягоди
- 2 с.л. конфитюр от ягоди
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини