Хусарски хапки
Рецепта от: Рудолф ван Веен

Тези малки солени пайчета наистина могат да заситят дори хусари. Основата им е от маслено тесто, а пълнежът от задушено в червено вино телешко месо, кисели краставички и картоф. Гарнират се с пресни зеленчуци и майонезен сос.
Продукти
- За тестото:
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 150 г крем-сирене
- 3 с.л. студена вода
- 15 мл оцет
- 185 г брашно
- 170 г меко масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- За пълнежа:
- 2 глави лук
- 1 скилидка чесън
- 300 г телешко месо
- 2 с.л. брашно
- 30 г масло
- зехтин
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
- 1 кубче пилешки бульон
- 2 гвоздейчета карамфил
- щипка смляно индийско орехче
- 150 мл червено вино
- 1 сварен картоф
- 6 кисели краставички
- 1 ябълка
- За гарнитура:
- 1 лист желатин
- 150 г майонеза
- 1 домат
- 0.5 краставица
- Допълнително:
- 1 разбито яйце с малко заквасена сметана
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото затоплете доматеното пюре заедно с червения пипер в тенджерка, като го разбърквате непрекъснато. В купа, с помощта на миксер, с приставката за месене, разбъркайте брашното с крем-сиренето, водата, оцета и маслото. Добавете доматеното пюре, а след това и брашното и продължете да разбърквате до получаването на гладко и меко тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете. Сплескайте го, увийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
- 2. За пълнежа нарежете месото на парчета и ги сложете в купа. Поръсете ги с брашно и добре ги оваляйте в него. Обелете и нарежете лука и чесъна на едро. Загрейте добре дълбока тенджера и сипете в нея масло и малко зехтин. Добавете месото и разбъркайте, докато то покафенее. Добавете нарязаните лук и чесън. След минута добавете дафиновия лист, стръковете мащерка, индийското орехче и кубчето бульон. Разбъркайте и излейте виното. Оставете месото да къкри на слаб огън 1.30- 2.00 часа.
- 3. За хусарската салата /пълнежа/, прехвърлете задушеното месо в купа, като извадите дафиновия лист и стръковете мащерка. Нарежете на малки кубчета картофа, киселите краставички и ябълката и ги добавете към месото. Разбъркайте добре.
- 4. Намажете с масло формички за тарталети /диаметър 10 см/. С помощта на точилка разточете тестото тънко, върху набрашнен плот. С помощта на ринг /диаметър 12 см/ изрежете кръгчета от тестото. Напаснете добре тестото, по дъното и стените на формичките. Надупчете го с вилица. Поръсете малко галета на дъното на всяка тарталета. Разпределете пълнежа.
- 5. За да направите решетка на пайчетата, разточете тънко останалото тесто и изрежете ленти от него с помощта на нож за пица. Подредете три лентички хоризонтално и три лентички вертикално. Намажете с разбито яйце с малко заквасена сметана. Печете хусарските хапки в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
- 6. За гарнитурата, натопете желатина в студена вода за 10-15 минути. Изтискайте го леко и го затоплете в тенджерка. Дръпнете от котлона и го добавете към майонезата, разбъркайте. Прехвърлете майонезата в шприц, поставете го в хладилник за кратко. Нарежете домата и краставицата на кръгчета.
- 7. Подредете хусарските хапки върху поднос. Върху всяко пайче поставете кръче домат, кръгче краставица и шприцовайте топче майонеза.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Стоян и Лора
Фиакър гулаш
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори