Хусарски хапки

Тези малки солени пайчета наистина  могат да заситят дори хусари. Основата им е от маслено тесто, а пълнежът от задушено в червено вино телешко месо, кисели краставички и картоф. Гарнират се с пресни зеленчуци и майонезен сос.

Продукти

  • За тестото:
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. червен пипер
  • 150 г крем-сирене
  • 3 с.л. студена вода
  • 15 мл оцет
  • 185 г брашно
  • 170 г меко масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • За пълнежа:
  • 2 глави лук
  • 1 скилидка чесън
  • 300 г телешко месо
  • 2 с.л. брашно
  • 30 г масло
  • зехтин
  • 1 дафинов лист
  • 2 стръка мащерка
  • 1 кубче пилешки бульон
  • 2 гвоздейчета карамфил
  • щипка смляно индийско орехче
  • 150 мл червено вино
  • 1 сварен картоф
  • 6 кисели краставички
  • 1 ябълка
  • За гарнитура:
  • 1 лист желатин
  • 150 г майонеза
  • 1 домат
  • 0.5 краставица
  • Допълнително:
  • 1 разбито яйце с малко заквасена сметана

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото затоплете доматеното пюре заедно с червения пипер в тенджерка, като го разбърквате непрекъснато. В купа, с помощта на миксер, с приставката за месене, разбъркайте брашното с крем-сиренето, водата, оцета и маслото. Добавете доматеното пюре, а след това и брашното и продължете да разбърквате до получаването на гладко и меко тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете. Сплескайте го, увийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
  • 2. За пълнежа нарежете месото на парчета и ги сложете в купа. Поръсете ги с брашно и добре ги оваляйте в него. Обелете и нарежете лука и чесъна на едро. Загрейте добре дълбока тенджера и сипете в нея масло и малко зехтин. Добавете месото и разбъркайте, докато то покафенее. Добавете нарязаните лук и чесън. След минута добавете дафиновия лист, стръковете мащерка, индийското орехче и кубчето бульон. Разбъркайте и излейте виното. Оставете месото да къкри на слаб огън 1.30- 2.00 часа.
  • 3. За хусарската салата /пълнежа/, прехвърлете задушеното месо в купа, като извадите дафиновия лист и стръковете мащерка. Нарежете на малки кубчета картофа, киселите краставички и ябълката и ги добавете към месото. Разбъркайте добре.
  • 4. Намажете с масло формички за тарталети /диаметър 10 см/. С помощта на точилка разточете тестото тънко, върху набрашнен плот. С помощта на ринг /диаметър 12 см/ изрежете кръгчета от тестото. Напаснете добре тестото, по дъното и стените на формичките. Надупчете го с вилица. Поръсете малко галета на дъното на всяка тарталета. Разпределете пълнежа.
  • 5. За да направите решетка на пайчетата, разточете тънко останалото тесто и изрежете ленти от него с помощта на нож за пица. Подредете три лентички хоризонтално и три лентички вертикално. Намажете с разбито яйце с малко заквасена сметана. Печете хусарските хапки в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
  • 6. За гарнитурата, натопете желатина в студена вода за 10-15 минути. Изтискайте го леко и го затоплете в тенджерка. Дръпнете от котлона и го добавете към майонезата, разбъркайте. Прехвърлете майонезата в шприц, поставете го в хладилник за кратко. Нарежете домата и краставицата на кръгчета.
  • 7. Подредете хусарските хапки върху поднос. Върху всяко пайче поставете кръче домат, кръгче краставица и шприцовайте топче майонеза.

Свързани рецепти

Виж всички