1. Измийте добре жълтия грах под течаща вода и го отзедете добре. Сложете го в тенджера и го залейте с 4 см студена вода. Добавете дафиновия лист и варете на тих огън в продължение на 35-40 минути, с капак. Прецедете и запазете водата от варенето. Оставете сварения грах да изстине.

2. В блендер или кухненски робот сипете сварения грах заедно с тахана, нарязаната скилидка чесън, настърганата кора на лимона и сока ву, кимиона и голяма щипка сол. Смелете. Без да спирате, добавете зехтина, на струйка. Ако сместа е прекалено гъста, добавете малко от водата от варенето на граха, за да постигнете желаната консистенция.

3. Пресипете хумуса в купа и го полейте с тънка струйка зехтин. Поръсете с дука. Сервирайте с плосък хляб.

Продукти

  • 1 ч.ч. жълт грах
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. тахан
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 скилидка чесън
  • 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
  • 1/2 лимон, кора и сок
  • подправка дука

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички